Увеличават се заразените ученици: МОН спира подаването на заявки по програмата "Отново заедно"

Нови заявки няма да се приемат, но тези, постъпили до 16 август, ще получат финансиране

Министерство на образованието и науката
Министерство на образованието и науката Източник: МОН

Заради влошаването на епидемичната обстановка - особено в морските ни курорти, Министерството на образованието спира подаването на документи по Националната програма "Отново заедно", съобщава БНТ. По тази програма деца летуваха безплатно на море и планина. В същото време 36 гимназисти от Пловдив, които са били на лагер в Приморско, извън тази програма - са положителни за COVID-19. Децата са на домашно лечение.

 

След летуване в Приморско по програмата има положителни за COVID-19 ученици от Враца и Кюстендил, обясниха днес от министерството. "Знаете всички за последните данни за влошената епидемичната обстановка, за зачестилите случаи на заразяване с COVID-19, за установените случаи на заразени ученици в някои от курортите на съответните лагери. Поради тази причина считано от днес решихме, че е най-уместно да предприемем тези действия", заяви Грета Ганчева, Дирекция "Приобщаващо образование" към МОН.

 

Нови заявки няма да се приемат, но тези, постъпили до 16 август, ще получат финансиране. Вече е планирана почивката на повече от 2500 деца, като просветното министерство чака указания от здравното как това да стане безопасно.

Най-вероятно ще се намали броят на децата в хотелите. В същото време, отново след почивка в Приморско, 36 ученици от математическата и английската гимназии в Пловдив се оказаха положителни за COVID-19. Те също са били на лагер, но не по програмата на министерството, а чрез туроператор. Не може да се установи дали учениците са се заразили в курорта или са заминали вече болни.

 

"Не са били локализирани на едно място, посещавали са дискотеки, магазини, ресторанти, така че е много трудно да се определи къде точно е станало мястото на заразяването, още повече, че има деца, които са били с оплаквания още по време на престоя", допълни д-р Милена Панайотова от РЗИ-Пловдив.

 

В момента всички ученици са на домашно лечение и са карантинирани. Децата не са били ваксинирани. Не COVID-19, а най-вероятно вирусна чревна инфекция е причина за приетите в разложката болница 13 деца. Те са от София и са били на спортен лагер в Банско. Три от тях вече са изписани, другите остават в болницата, но са добре.

Още от "Образование и религия"

Патронен празник на математическата гимназия в Хасково

Директорът на ПМГ Гергана Петрова поздрави учениците за упоритата им работа през последната година и изтъкна десетките високи постижения на национални и международни конкурси, олимпиади и състезания

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени