В Неделя Кръстопоклонна почитаме Кръста Господен

Това е третата неделя на Великия пост

Църковен празник
Църковен празник Източник: Zonanews

Третата неделя на Великия пост е наречена Неделя Кръстопоклонна. Това е празникът, в който Светата църква чества Светия и Животворящ Кръст Господен. На този ден във всички православни храмове от олтара се изнася христовият кръст, за да му се поклонят вярващите.

 

Смята се, че в средата на постите този ритуал дава на християните духовна сила да извървят до край пътя на пречистването до деня на Възкресението. По традиция кръстът остава за поклонение в центъра на всеки храм до следващата неделя. Ако Благовещението – благата, радостна вест за предстоящото рождение на Божия Син, е началото на човешкото спасение, то кръстът е неговото изпълнение.

 

Църква, църковен празник
Църква, църковен празник Източник: Zonanews

Защото чрез кръста Спасителят изкупи греховете на света и даде Себе Си откуп за спасението на всички, които са вярвали, вярват и ще вярват в Него.

 

Честният кръст е най-святото знамение и най-светлият символ на християнската вяра. Затова всички Свети тайнства – кръщение, миропомазване и Божествената евхаристия, се извършват с призоваването на Светия Дух и с Кръста.

 

Кръстът е и жертвеникът, на който Христос е принесъл себе си за целия свят. На Кръста Исус Христос е преживял най-голямата болка и унижение, но неговата смърт е животворна и спасителна, защото дарява живот и избавление.

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени