Велика Събота е, православният свят очаква Възкресение Христово

Българска църковна делегация ще донесе Благодатния огън от Йерусалим

Благодатният огън
Благодатният огън Източник: ЕРА

Велика събота е "най-благословеният седми ден", с който приключва Страстната седмица. Това е най-дългата седмица в годината, когато постът е най-строг. Тази седмица се свързва със страданията Господни. Страстната събота или Великата събота е денят от Страстната седмица, непосредствено след Разпети петък и преди Великден. На този ден се отбелязва престоя на тялото на Исус Христос в неговия гроб и свързаното с него Съшествие в ада. На Велика събота се служи утреня, която започва привечер на предния ден - Велики петък.

 

Българска църковна делегация ще донесе Благодатния огън от Йерусалим. Около 10 часа от летище София ще излети самолетът с българската делегация за благодатния огън. 

 

Църковното богослужение на Велика събота започва рано през деня и продължава до самия му край. Така съботните песнопения се сливат с тези за Възкресение. Малко преди полунощ свещенникът отслужва песнопение, което завършва с думите: "Христос Възкресе!" и възвестяването на светлия празник. Миряните отговарят на поздрава: "Воистина Воскресе!". По традиция Възкресението се обявява три пъти и е последвано от трикратно обикаляне на храма със запалена свещ в ръка. Следва разменяне на боядисани яйца и козунаци. 

 

 

Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени