Видинчанинът Мартин Петров стана "УБУНТУ" - изкачи Килиманджаро и спечели сърцата на децата в Африка

Още 9 000 долара и сираците в Кения ще имат училище

Мартин Петров
Мартин Петров Източник: Личен архив

Като "Убунту" посрещнаха покорителя на Килиманджаро Мартин Петров децата в Африка, след като той се изкачи благотворително до най-високата точка на Килиманджаро - Ухуру (5895м). "Убунту" е африканско етично учение, свързано с Нелсън Мандела, хуманистична философия, мироглед, основан на доверието между хората и тяхната взаимна връзка. Често се използва като "Аз съм, защото сме ние" и Мартин успя да заслужи най-ценната титла на черния континент.

 

"До финалната сума от 100 хил. долара, остават още 9 хил. долара, които делят децата в Кения от достъп до образование. И ако си мислите, че Африка е далече и нищо не зависи от вас - не е така, защото "убунту" значи още "Как може един от нас да бъде щастлив, докато останалите са нещастни?", каза Мартин на слизане от Килиманджаро и призова всички свои близки хора да застанат зад каузата, защото децата, без значение на кой континент живеят, са нашето общо бъдеще". И вие можете да се включите тук: www.lionsclubs.org/kiliforkids. 

 

Това е трети пореден връх за последните три години, който Петров изкачва и посвещава на благотворителна кауза. През 2021 г. той развя знамето на националната кауза "България срещу диабета" от покрива на Европа и покори кавказкия първенец Елбрус (5 642м), това се случва за втори път, след като само година по-рано той покори най-смъртоносния връх на стария континент Монбан (4810 м) в Алпите. Носител е на специалния приз на името на алпиниста Атанас Скатов, връчен му от Туристическо дружество "Бонония".

Още от "Образование и религия"

МОН и община Карлово ще работят за по-тясна връзка на бизнеса с образованието

Кметът Емил Кабаиванов посочи, че големите машиностроителни предприятия в региона имат голяма необходимост от кадри и местният бизнес е готов да съдейства за подпомагане на обучението

Прочетете повече прочетете повече

Обсъждат се мерки в подкрепа на учители и училища от райони с концентрация на деца от уязвими групи

В днешната среща участие взеха народните представители Красимир Вълчев, Бюнямин Хасан, Деница Сачева, Ирена Анастасова, Медиха Мехмед-Хамза, Илиана Жекова и др.

Прочетете повече прочетете повече

С над 1 млн. лева INSAIT стартира стипендиантската програма EXPLORER за талантливи български кандидат-студенти

Финансовите средства са дарени от технологичния сектор и ще осигуряват четиригодишни стипендии от 72 000 лв. на човек за най-изявените ни младежи в областта на математиката и информатиката

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени