Врачанският митрополит отслужи архиерейска литургия на Архангеловден в село Върбешница

За пръв път от повече от половин век Горна Бешовица беше огласена от камбанен звън

Врачанският митрополит Григорий отслужи архиерейска света литургия
Врачанският митрополит Григорий отслужи архиерейска света литургия Източник: Община Мездра

На големия християнски празник Събор на св. архангел Михаил (Архангеловден) - 8 ноември, Врачанският митрополит Григорий отслужи архиерейска света литургия в православния храм "Св. Архангел Михаил" в мездренското село Върбешница. В празничното богослужение взеха молитвено участие енорийският свещеник отец Владислав Цветанов и дякон Симеон Борисов от Врачанската епархия. 

 

Архангеловден в село Върбешница
Архангеловден в село Върбешница Източник: Община Мездра

За тържествената атмосфера допринесоха черковни песнопения, сред които "Достойно есть" и "Многая лета", както и православният молитвослов "Символ на вярата" ("Символ верую"). 

 

Кметът на Мездра инж. Иван Аспарухов
Кметът на Мездра инж. Иван Аспарухов Източник: Община Мездра

Храмовия празник на църквата във Върбешница уважиха новоизбраният кмет на община Мездра Иван Аспарухов, кметът на селото Магдалена Динкова, както и миряни от каменоделското селище. 

 

Храм
Храм "Свети Архангел Михаил" в село Върбешница Източник: Община Мездра

Най-малките християнчета, дошли да се черкуват, бяха 3-годишната Дебора Динкова и 6-годишните братя близнаци Михаил и Цветин Лазарови, първородни синове на сем. Теодор и Красимира Лазарови от гр. Роман. В деня на Св. архангел Михаил и на другите небесни безплътни сили трите невръстни деца приеха и своето първо причастие. 
В края на богослужението Негово Високопреосвещенство благослови енориашите и им раздаде нафора. 


Храмов празник днес честваха още два православни храма в община Мездра - тези в Крета и в Руска Бела, в който също бяха отслужени празнични богослужения. 


Навръх Архангеловден за пръв път от повече от половин век Горна Бешовица беше огласена от камбанен звън. Основната заслуга за това е на бившия кметски наместник и благодетел на селото Иванчо Велчов, по чиято инициатива в момента христолюбиви местни жители правят нова камбанария на старинната църква "Св. Димитър", съградена в началото на 60-те години на XIX век и осветена на Димитровден - 8 ноември по стар стил, през 1864 г.

Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени