Йорданка Фандъкова: "Днес е Великден, Великден на духа и просветата"

На днешния ден се навършват 110 години от рождението на Яна Язова и най-сетне на гроба на писателката ще има паметник, оповести Фандъкова

Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова Източник: Zonanews

24 май е Великден на просветата, каза столичният кмет Образованието има нужда не само от опита, но и от младостта. За щастие у нас има все повече млади учители, които вдъхновяват своите ученици.

 

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред камерата на NOVA преди началото на официалните чествания за 24 май пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

 

Градоначалникът поздрави всички българи с днешния празник. "Днес е Великден, Великден на духа и просветата", каза Фандъкова. Тя подчерта, че е важно учителите у нас да получат своето място в обществото и достойно заплащане, за да може все повече млади хора да искат да преподават.

 

"Вече има много добра среда и за раздвижено обучение, визирам най-вече STEM кабинетите", каза още столичният кмет.

 

Във фейсбук профила си Йорданка Фандъкова оповести: "На днешния ден се навършват 110 години от рождението на Яна Язова. Животът на талантливата писателка минава през големи житейски перипетии - от скандалната за времето си любов с проф. Ал. Балабанов до отказ да бъде печатана след 1944 г.

 

Тя умира при неизяснени обстоятелства през 1974 г. и е погребана в централните софийски гробища. От тогава до ден днешен на гроба й няма поставена надгробна плоча с името й. Разбрах затова от изследователите на нейното творчество г-н Петър Величков и г-н Атанас Димитров.

 

Затова заедно с тях, както и с издателя г-жа Венелина Гочева и пресгрупата на "24 часа", които публикуваха материал по темата, решихме да поставим надгробен паметен знак. Макар и десетилетия след смъртта й с този малък жест ще поправим една несправедливост.

 

През идващата седмица заедно с Петър Величков и Атанас Димитров ще обсъдим и други инициативи, с които да почетем паметта на авторката на трилогията "Балкани" в 110-а година от рождението й. За тези, които имат интерес - на 25 май от 18.30 ч Петър Величков ще води литературен маршрут посветен на Яна Язова.

 

Началото е от сградата на Съдебната палата. Литературните маршрути на фондация "Прочети София" се организират за четвърти сезон с подкрепата на Столична община.

 

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Патронен празник на математическата гимназия в Хасково

Директорът на ПМГ Гергана Петрова поздрави учениците за упоритата им работа през последната година и изтъкна десетките високи постижения на национални и международни конкурси, олимпиади и състезания

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени