Започна погребението на патриарх Неофит

Днес е вторият ден на национален траур, в който България се прощава и изпраща в последния му път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит

Погребение на Патриарх Неофит
Погребение на Патриарх Неофит Източник: Zonanews

При митрополитската катедрала "Св. Неделя" започна погребението на патриарх Неофит. Ковчегът ще бъде положен при гроба на екзарх Йосиф. Тленните останки на патриарх Неофит бяха пренесени с литийното шествие, започнало от катедралата "Св. Александър Невски".  

 

В катедралния храм бе отслужена архиерейска заупокойна света литургия в памет на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, която бе водена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който сега е наместник на Светия синод.

 

В катедралния храм бе отслужено и опело на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей в съслужение с представителите на Поместните православни църкви и с архиереите на Българската православна църква - Българска патриаршия БПЦ-БП.

 

Днес е вторият ден на национален траур, в който България се прощава и изпраща в последния му път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той почина на 13 март в 22:22 ч. след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) вследствие на многоорганна недостатъчност.

 

Поклонение Патриарх Неофит
Поклонение Патриарх Неофит Източник: Zonanews
Поклонение Патриарх Неофит
Поклонение Патриарх Неофит Източник: Zonanews
Поклонение Патриарх Неофит
Поклонение Патриарх Неофит Източник: Zonanews





 

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени