Започна регистрацията на делегатите за Патриаршеския събор

В събора участват 140 делегати

Свети Синод
Свети Синод Източник: Zonanews

Започна процедурата по регистрацията на делегатите, които в неделя ще участват в Патриаршеския избирателен църковен събор, който ще избере новия български патриарх. Гласуването ще е тайно и ще се проведе в сградата на Светия синод. В събора участват 140 делегати. Изборът ще е измежду трима митрополити - Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински.  

 

Тези 140 делегати представляват цялата българска Църква – митрополитите, епископите, представители на всички епархии, клирици и миряни, представители на всички ставропигални манастири – Рилския, Бачковския, Троянския, както и на духовните училища в страната и на Духовната академия. Те ще определят кой е новият български патриарх. (Припомняме, ставропигиалните храмове и манастири са под пряката административна и духовна опека на Светия синод на БПЦ).

 

По обед в храм-паметника "Св. Александър Невски" бяха посрещнати и мощите на последния български патриарх преди падането на страната ни под Османско робство – патриарх Евтимий Търновски. Новоизбраният български патриарх ще се поклони първо пред тези мощи.

 

Запитан какъв трябва да е новият български патриарх, епископ Тихон отговори: "Бог го избира в крайна сметка, ние си мислим какво ли не, но Той ще го избере".

 

"Българският патриарх за мен трябва да бъде човек на мъдростта, на смирението и на духовна грижа към целия народ. Към най-малките христови братя и към всички чеда на майка България, които живеят в родината и по целия свят", каза игуменът на Троянския и на Бачковски манастири епископ Сионий.

 

Според архимандрит Стефан трябва да помним много добре, че силата, която движи Патриаршеския избирателен събор, е силата на Светия дух. "Изборът, който ще бъде направен, ще бъде продиктуван от Светия дух", допълни архимандрит Стефан. "Мощите на Св. Евтимий Търновски ще бъдат един символ за духовната приемственост на българската патриаршия, която преминава през Първо българско царство, през Второ българско царство и днес, в съвременна България. Велико достояние за родната ни църква е, че Тя е в патриаршеско достойноство", каза епископ Сионий.

 

Патриаршеският Църковно-народен събор ще бъде открит в Българската академия на науките. След това делегатите ще започнат своето гласуване в Синодалната палата. Очаква се да има гласуване на два тура. Според правилата, за да имаме избран патриарх още на първи тур, той трябва да събере 2/3 от гласовете. Двамата, които съберат най-много гласове, отиват на балотаж и се очаква след 13 часа в неделя да знаем името на новия български патриарх.

 

Според устава на БПЦ кандидатите за патриарх трябва да са навършили 50 г. и да са били начело на епархия поне 5 г.  За нов духовен водач ще бъде избран този претендент, който получи две трети от гласовете. 

Още от "Образование и религия"

Патриарх Даниил не прие оставката на архимандрит Никанор, ще положи усилия да работи заедно с архимандрита

Никанор обяви, че ще депозира оставка заради "диаметрално противоположни позиции по отношение на мястото на БПЦ в семейството на православните църкви и относно нравствената му оценка на случващото се в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Вселенският патриарх Вартоломей награди Бойко Борисов с най-високото отличие на Вселенската патриаршия (ВИДЕО)

Без Господа нищо не може да се направи. Най-смирено ще продължим да помагаме по силите ни на всички православни църкви, заяви лидерът на ГЕРБ

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

Последни новини

Най-четени