Започна визитата на Вселенския патриарх в САЩ

Той ще има срещи с президента Джо Байдън, държавния секретар Антони Блинкен, както и с председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси

Вселенският патриарх Вартоломей
Вселенският патриарх Вартоломей Източник: Yandex
Вселенският патриарх Вартоломей пристигна във Вашингтон и получи топъл прием от членове на гръцко-американската общност и църквата. Самолетът на патриарх Вартоломей кацна във военновъздушната база "Андрюс". Това е първото му посещение в САЩ от 2009 г., пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитирано от Фокус.
 
Придружен от американския архиепископ Елпидофор, патриарх Вартоломей пристигна пред хотела си в центъра на Вашингтон, където бе посрещнат от свещеници и студенти от общността на гръцката православна църква "Свети Георги" във Бетезда, Мерилиенд, които очакваха пристигането му. След благословия от патриарха двамата прелати се обърнаха към множеството. "Ние, верните деца на Константинополската църква-майка, Ви приветстваме с отворени сърца за седми път", каза Елпидофор, преди да добави: "Очакваме Ви да ни покажете пътя и да ни предоставите нова и вдъхновена визия за вярата на светците и апостолите, които толкова добре познавате".
 
Патриархът изрази своята благодарност и емоция от пристигането си в САЩ и подчерта силните връзки, свързващи Вселенската патриаршия в Константинопол и Гръцката православна архиепископия на Америка. "Вие, нашите най-обичани синове и дъщери, носите вярата на апостолите на този благословен континент. Америка признава Вашия дълбок ангажимент да изживеете напълно Вашата вяра", заяви Вартоломей в обръщението си към вярващите. Като част от посещението си в Съединените щати патриарх Вартоломей ще има срещи с президента Джо Байдън, държавния секретар Антъни Блинкен, както и с председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени