Започва националното външно оценяване по БЕЛ за учениците от 4-ти клас

55 хиляди четвъртокласници ще покажат знанията си на "малките матури"

Ученици
Ученици Източник: Zonanews

55 хиляди четвъртокласници ще покажат знанията си по български език и литература и математика днес и утре. В 10 часа започва националното външно оценяване. Децата ще трябва да решат тест за 60 минути. За учениците със специални образователни потребности времето за решаването на теста е 90 минути.

 

Изпитът по български език съдържа 21 задачи, разпределени в три части. В първата има диктовка и 10 задачи с избираем отговор, тест за четене и тестови задачи и речева задача с творчески характер, изискваща свободен отговор.

 

Втората част на теста се състои от текст за четене с разбиране и до 10 задачи към него – 4 задачи с избираем отговори 6 със свободен отговор.

 

Третата част на теста включва задача с творчески характер. Изисква се учениците да създадат кратък текст от 3 до 6 изречения с помощта на нагледна опора Задачите по математика са 25.

 

Всеки ученик трябва да носи химикалка, с черен цвят, с която да пише. Близо 14 хиляди квестори ще следят за спазването на реда, а резултатите ще станат ясни до 7 юни.

Още от "Образование и религия"

Новата стипендиантска програма на INSAIT и ФМИ: Даровити български ученици избират България пред университети във Велико

Едни от най-талантливите ни младежи ще получат образование и стаж в областта на информатиката и изкуствения интелект на световно ниво в България и избират да останат тук пред предложения от водещи университети като Оксфорд, ETH Цюрих, ТУ Мюнхен и др.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени