Започва Светлата седмица, на Светли понеделник почитаме Богородица

Светлата седмица завършва с Томина неделя

Започва Светлата седмица
Започва Светлата седмица Източник: Zonanews

Светлата седмица е време, в което Възкресението на Исус Христос донася просветление за всички и надежда за вечен живот. През нея се прославят светите апостоли и Света Богородица. В дните на Светлата седмица се благославят светиите: в Светли понеделник - светите апостоли, в Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител. 

 

Народът ни нарича тази седмица "празна", защото през цялото време не трябва да се работи. Тази седмица е наситена и с момински празници, сред които най-голям е честването на Светлата или Празната сряда. Днешният ден се нарича и Разтурни понеделник. Младежи излизали извън селището, разделени на две групи, като търкаляли група срещу група червени яйца. Според народната традиция с този ритуал се цели предпазването от градушка.

 

Светлата седмица завършва с Томина неделя. На този ден се почита паметта на свети Тома, един от учениците на Исус. Когато се разнесла мълвата за изчезналото от гробницата тяло на Христос, а самият той се явил пред учениците си, един от тях не повярвал. Тома поискал да се увери в чудото като пипне раните от гвоздеите, с които Спасителят е бил прикован на кръста. Тома се разкаял за постъпката си, но получил прозвището Неверни.

Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени