Започват двуседмичните Богородични пости

Богородичният пост продължава две седмици и свършва с големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица (15 август), познат сред българите като Голяма Богородица

Събор на Пресвета Богородица
Събор на Пресвета Богородица Източник: Instagram

В последния ден от месец юли се празнуват Богородичните заговезни – църковен празник, отбелязван преди началото на Богородичните пости. На 31 юли е последният ден, в който се блажи преди дните на въздържание.

 

Богородичният пост продължава две седмици и свършва с големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица (15 август), познат сред българите като Голяма Богородица.


По традиция Божията майка се почита като покровителка на семейството, на децата и на раждаемостта. Затова в деня на нейния празник жените украсяват иконата на светицата с цветя, поставят пред нея дарове – кърпи, ризи и пари.

 

Богородичният пост е един от четирите многодневни периоди на молитва и въздържание през годината. През тези две постни седмици (1-14 август) Църквата молитвено се подготвя за празнуването на Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, чествани всяка година съответно на 6 август и 15 август.

 

В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис. Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и неготвена храна.


Във вторник и четвъртък – варени без олио/масло гозби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино.

Още от "Образование и религия"

Красимир Вълчев: Всичко, което захвана "Промяната" в образованието, катастрофира. В актуализацията на бюджета нямаше и

"Още не са разпределени 20-те млн. лева за висшите училища, гласувани със Закона за държавния бюджет през февруари. Не са разпределени и вторите 20 млн. лева, които гласувахме да са в зависимост от оценката за качество и реализация", съобщава Вълчев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени