Зрелостниците се явяват на матура по профилиращ предмет

И тази година най-много от завършилите профилирани гимназии (над 12 000) са избрали да положат изпит по английски език като втора задължителна матура

Министерство на образованието и науката
Министерство на образованието и науката Източник: МОН

Днес се провежда втората задължителна матура на зрелостниците – по предмет по избор. В МОН рано сутринта бе изтеглен вариант 2 за втория задължителен зрелостен изпит, съобщиха от министерството.

 

Час по-късно ще бъде изтеглена и темата за държавния изпит за придобиване на професионална квалификация. На задължителния изпит се очаква да се явят близо 49 000 зрелостници. 

 

Стартът е в 8:30 часа, но зрелостниците трябва да бъдат в залите поне 30 минути по-рано, припомниха от ведомството. Необходимо е да носят документ за самоличност и служебната бележка за допускане до изпита, която може да бъде и на електронен носител. Пише се с черен химикал.

 

За втория задължителен държавен зрелостен изпит тези, които са от профилираните паралелки избират между 18 предмета, а завършващите професионално образование ще положат държавния си изпит за професионална квалификация.

 

И тази година най-много от завършилите профилирани гимназии (над 12 000) са избрали да положат изпит по английски език като втора задължителна матура. Желание да се явят на изпит по биология и здравно образование са заявили над 2600 ученици, по география и икономика – над 2580.

Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени