Борисов в Плевен: Правителството Петков не посмяха да направят нищо за Украйна, нещо повече - хвалеха се, че нито един патрон не е е отишъл за Украйна (ВИДЕО)

Има все още някаква комуникация между нас в (не)коалицията, но доверието е паднало до ледена епоха и не съм оптимист

Борисов в Плевен
Борисов в Плевен Източник: Скрийншот видео кадър

Председателят на партия ГЕРБ Бойко Борисов откри регионалната академия на МГЕРБ в Плевен. "Правителството на Кирил Петков не посмя да направи нищо за Украйна, нещо повече - хвалеха се, че нито един патрон не е е отишъл за Украйна. Вчера задочно министър Тодор Тагарев ми е отговорил, а сутринта ми е написал SMS. Аз отчитам това като бързане преди посещението на Денков в Украйна, за да могат да се похвалят с нещо свършено", отсече Борисов.

 

Преди това лидерът на ГЕРБ коментира Украйна, Навални и Путин. "Две години кръвопролития, ужасна война близо до нашата граница, две години икономически срив и ужас в Европа, рецесия, нищо добро за нашия континент. Правителството Петков не посмяха да направят нищо за Украйна, нещо повече - хвалеха се, че нито един патрон не е е отишъл за Украйна", каза Борисов и анализира темата за помощта за Украйна, която българското правителство е направило за последните две години. До понеделник-вторник очаквам Денков и Габриел да направят преглед на министрите и да предоставят на партиите отчета за свършената работа. Абстрахираме се кой от коя партия е, защото ние имаме само едно министерство", подчерта лидерът на ГЕРБ.

 

Две години кръвопролития, две години ужасна война до нашата граница, две години ужаси в Европа, икономически срив, рецесия, нищо добро за нашия континент. В този ред на мисли, за мен е важно нашите млади хора да знаят какво се прави в парламента, какво се прави в държавата, за да могат да си обясняват и процесите, които се развиват в страната. Но понеже днес темата е Украйна, темата е смъртта причинена умишлено от режима на Путин, като гледате кадрите от този "леден" затвор, нормален човек едва ли издържа там. И въпреки, че той (Навални, бел. ред.) доброволно се върна в Русия, беше пратен там и умря. Виновникът за това е Путин. И всяко друго тълкувание е разично от това, което ГЕРБ приема", подчерта лидерът на ГЕРБ.

 

"Какво направихме ние за Украйна - още в 48-то НС, февруари за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна. Вие си спомняте, че правителството на Кирил Петков, с вицепремиер Корнелия Нинова, т.н. четворна коалиция не посмяха да направят нищо за Украйна. Нещо повече - те се хвалеха, че един патрон не е отишъл за там. Това "евроатлантическо" правителсво", добави бившият министър-председател. 

 

Борисов продължи да изброява: "12 септември 2022 г. - решение за предоставяне на военна и военно-техническа помощ на Украйна. Но нищо не се случва. Докато дойде 49-то НС, когато нашите депутати вече реално започнаха да помагат на Украйна...Решение за ускоряване, защото то е максимално забавено, за подновяване на складовете с военновременните запаси на МО...с това решение се упълномощи правителството да ускори доставките на складираните боеприпаси до ВМЗ "Сопот". След това - на 21.07.2023 г. решение за военна подкрепа на Украйна, което упълномощи правителството да изпрати над 100 бронетранспортьора на Украйна....Решение за последваща военна подкрепа на Украйн, прието на 7 септември 2023 г...", припомни Борисов. 

 

"Изпълнен е само пакет от юни, а основната техника е изпратена през този месец. Пакетът ускоряване на обновяване на боеприпаси през ВМЗ, е изпълнен на 70%. Пакетът БТР-и не е използван. Тагарев посочи, че това не било негова отговорност. Не са изпълнени няколко пакета за помощ, не са свършени основни неща, няма как да накарам депутатите на ГЕРБ да гласуват за такова правителство с министър като Тагарев", заяви лидерът на ГЕРБ.

 

"Има все още някаква комуникация между нас в (не)коалицията, но доверието е паднало до ледена епоха и не съм оптимист, защото тяхната тактика е ясна. Внимателно слушах лекция на Кирил Петков от Харвард, как се постигат цели и той се справя брилянтно в момента с това. Запомнил съм всяка дума на Кирил Петков. За регулаторите не трябва да се назначават политически лица. ГЕРБ с 69 депутата има един министър и сега искат да вземат и Външно министерство. Като видяха, че не го даваме, решиха да ни го оставят. Защо не смениха регулаторите, всичките с изтекъл срок. Най-вероятно отговорът е, че преди е трябвало да ги делят на 4, а с нас само на 2", посочи Борисов.

 

"Ако не беше тази лекция, която ми изнесе Кирил Петков, може би нямаше да се усетя. По един брилянтен начин ми взе всичко. И като каже сега: "Добре, ето, оставете си Габриел външен министър..." Но тогава, ако те имат финансите - ние трябва да имаме поне в агенциите 50:50. Областните управители - 50:50 и т.н. И ние ще ги продължим тези разговори. На пръв поглед наивен меморандум, малко притискащ ГЕРБ, но той е за пред публиката и си изиграва своята роля. Да им кажа следващия ни ход, ние в училището в Банкя, също сме се учили да не се огъваме. Като кажат това, ние ще отидем на втората част на меморандума - 50:50 всички министерства. Министър - зам.-министър!", каза Борисов.

 

Росен Желязков, Борисов, Георг Георгиев, Валентин Христов-кмет на Плевен
Росен Желязков, Борисов, Георг Георгиев, Валентин Христов-кмет на Плевен Източник: Скрийншот видео кадър

"Иван Иванов от "Да, България" продължава да стои начело на КЕВР. Тръгнаха да сменят БНБ, предложиха партиен кандидат. Петър Петров за шеф на ДАНС е пак партийно назначение", припомни председателят на ГЕРБ. 

 

"Някакви атове, коне, магарета се ритат, Асен Василев си мълчи и само сменя - шефове на митници, териториални шефове, той всичко, което имаше ГЕРБ, поголовно отстрани. Нека сега мислят за нашата тактика след понеделник, когато Габриел и Денков дадат оценката на министрите", каза още Борисов Той направи отчет  какво са направили от ГЕРБ в подкрепа за Украйна от началото на войната.

 

"Сложете една трибунка, защото така сме като певци и знаете, че това ме нервира, но го правите", започна с шега участието си във форума лидерът на ГЕРБ. Борисов отказа да стои прав с микрофон в ръка, както Желязков и Георгиев преди него, затова се наложи да му бъде донесена и стойка. Страшно ме дразни, когато прочета пост с правописни грешки, каза още лидерът на ГЕРБ. Във форума участват председателят на Народното събрание Росен Желязков и кметът на Общината д-р Валентин Христов. Над 100 младежи от Плевен, Ловеч, Монтана, Враца и Видин се включват в академията, организирана от фондация "Ханс Зайдел" и сдружение "Граждани за европейско развитие на България".

 

Желязков, който неотдавна се завърна от визита в Киев, изнесе историческа лекция за Русия и Украйна, по случай годишнината от началото на войната. "Не е клише да се каже, че войната, която се води в Украйна, е война за бъдещето на Европа. Бидейки свидетел на усещането на война в Украйна, знам, че да се надяваме на мир, трябва да сме подготвени и за война", заяви Желязков.

 

Сред основните теми на форума са българската политика, българските финанси, европейските институции, местната власт и младите в политиката – сред ректорите са общинският съветник в Столичен общински съвет Димитър Вучев, зам.-областният управител на Плевен Николай Абрашев, зам.-областният управител на София Стефан Арсов и олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова.

 

Още от "Плевен"

Последни новини

Най-четени