Бойко Борисов: Партията на посредниците строши всичко (НА ЖИВО)

Защо никой журналист не ги пита за посредниците, попита лидерът на ГЕРБ в Плевен

Бойко Борисов в Плевен
Бойко Борисов в Плевен Източник: Скрийншот/Facebook

За Северозапада и Западна България единственият шанс от еврофондовете да се сдобиете с качествен живот. България е единствена от всички държави не беше орязана след излизането на Великобритания от ЕС от средства, напротив получи с 2 млрд. повече - благодарение на нас. Имахме най-доброто председателство на ЕС, само в България дойдоха всички лидери. Нямаше един отсъстващ. Защото бяхме добри, много добри, издействахме си влизане в чакалнята на Еврозоната и влизане в банковия съюз. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Плевен при откриването на кампанията за предсрочните парламентарни избори.

 

В момента България е получила нула средства. Представете си каква неграмотност, има лобиране само за частни интереси. От всеки литър бензин и нафта 1, 20 заминават за Швейцария. Те ви грабят от всичко. Цените на хранителните продукти за година и половина растат с големи проценти. Това е най-лесната кампания е за ГЕРБ, защото фактите говорят. При Бойко нафтата беше 2 лева, бензина, 2,20 лв. при вас е 3,70 лв. Газа беше 35 лева, сега е 300 лева.


Нищо не се е подобрило, всичко се е строшило. Едвам стигнах до Плевен. А "Хемус" щеше да е готова - до Плевен. Защо си го причинихме това като българи? Нещо повече, ние оставихме в нарочна сметка 1 млрд. лв., за да я достроят. Най-голямата им гордост е, че спряха "Хемус" и пътя "Русе-В.Търново"! 4 млрд. 760 млн. са изтекли от България за 5 месеца. Затова тази Партия на посредниците трябва да бъде побеждавана. Вместо да надградят направеното, те унищожиха всичко направено. Днес МС дава на "Булгаргаз" 800 млн., за да могат да купят газ. 30 % отиват за посредниците - 30 млн. на ден излизат заради тази партия. Българите седят, слушат им лъжите и не могат да повярват. 

 

Наложи се всички наши участници в ГЕРБ да носят фактурата с румънската посредническа фирма и я оставят на журналистите - като дойдат (от ПП, бел. ред.) да ги питат. 

 

Кой ще ги върне тези пари след това, при тази неработеща икономика. Дотираме газа, дотираме тока, дотираме храните, дотираме всичко - такова перпетум мобиле аз не знам. За България и българите остават задълженията - тези искат още малко да ви бъркат в джобовете. Това е Партията на посредниците. 

Вие само трябва да показвате направеното. За две години една къщичка за птиченца не направиха, една велоалея няма направена. Две години минаха - няма един метър магистрала, а обещаваха по една магистрала на година. 

 

Едни и същи клишета, едни и същи лъжи. Нито имам кюлчета, нито банка, каза Борисов. Той каза, че бензинът реално трябва да е с един лев по-евтин. "28% е разликата в цената при посредниците с газа, които българския данъкоплатец плаща", коментира бившият премиер. 

 

Борисов обясни, че ГЕРБ предлагат 1 лев мито, така на всяка бензиностанция, всеки който зареди ще получава компенсация от лев на литър. "България произвежда царевица, ечемик, слънчоглед, заради какво се вдигна цената на олиото, ние произвеждаме ток, произвеждаме военна промишленост, От къде идва инфлацията. В Европа има?! Да, но Германия спряха всички ядрени централи, затвориха си въглищните централи, при нас работят на макс. Откъде дойде инфлацията от посредниците, няма откъде", каза Борисов.

 

И Станишев, и Орешарски вдигнаха пенсиите и заплатите, а на нас остана реално да изкарваме парите, за да се платят тези пари, каза Борисов, като припомни, че вече е изпадал в подобна ситуация.

 

Ето така крадат парите от посредниците (Борисов показва схема). Превеждат на румънска компания - 100 % собственост на "Газпром". Те превеждат на фирма на "Газпром" в Швейцария и оттам отива в "Газпром". Какъв диспут, какво да спорим? Но никой журналист не ги пита - това така ли е. Ето ги фактурите, с които с вашите пари са се разплатили с посредниците. Ето как крадат с нафтата и бензина, възмути са Борисов.

 

Ситуацията е тежка. Лесно се обещава, трудно се работи и трудно се изкарват пари, за да се плаща. Хранителните продукти са с най-високи цени за всички времена благодарение на партията на промяната. За първи път не можем да вкараме оптимизъм в хората. Толкова е счупена държавата. Какъв излишък има държавата, след като те не са направили плащанията.

 

Дървата за огрев, пелети гонят 1000 лева, а в страната ни има дървесина колкото искаш. И там провал. Във всяка сфера. Спестих какво да обещаваме, защото в тази ситуация трябва честен разговор с народа. Защото служебният министър излезе и каза, че след година ще е перфектната буря за държавата, подчерта лидерът на ГЕРБ.

 

Общините Янев им даде 50 млн, но нямат пари да си платят осветлението, мерките за бизнеса не случайно са до 30 септември. Аз съм направим толкова детски градини в София, които приватизираха преди това, а в страната са хиляди, допълни Борисов.

 

Направили сме толкова стадиони и зали. Едно нещо, което са направили за спорта. В Пловдив правим два стадиона. Около 50 – 60 млн. сме инвестирали в тези съоръжения. Не казвам, че сме били идеални, но не съм очаквал, че могат да счупят така държавата. Три пъти правиха бюджет. Те са толкова слаби, че не могат да планират повече от два-три месеца напред. На българите показвайте факти и цифри. Това е последният шанс да се опитаме всички партии с разум. Надявам се Радев ще си удържи на думата и ще проведе честни избори, коментира лидерът на ГЕРБ.

 

Мисля, че ГЕРБ и СДС като единствени демократични сили, които в уставите си имаме да не се сродяваме с БСП. Но на другите не им пречи. Нинова казва - аз съм за преговори с "Газпром", а Христо Иванов и Атанасов си мълчат. И после казват, че ще участвам в управление с БСП.

 

Плевен ни е единственият проблемен град като структура, навсякъде ни чакаха, за да открием кампания, но дойдох тук. Реално в тази криза държавата се крепи на кметове и съветници, на единственото останало здраво. За местните избори да не допуснем това, което се случи на държавата да се случи на общините, отбеляза Бойко Борисов.

 

Още от "Плевен"

Последни новини

Най-четени