В община Плевен са сключени 311 брака през миналата година

В община Плевен са сключени 311 брака през миналата година. Това съобщи за БТА Виолета Хинкова, директор на Дирекция "Гражданска р...

Сватба
Сватба Източник: Zonanews

В община Плевен са сключени 311 брака през миналата година. Това съобщи за БТА Виолета Хинкова, директор на Дирекция "Гражданска регистрация и обредни дейности".

 

През 2023 г. са регистрирани и 51 брака, сключени в чужбина. Хинкова посочи, че местата за сключване на брак са определени със заповед на кмета на община Плевен. В делнични дни ритуалът се извършва в т.нар. малка зала за гражданите в Дирекцията. В почивните дни се използва зала "Катя Попова". 

 

По желание на младоженците се извършват и изнесени ритуали. Хинкова коментира, че се увеличават такива заявки, но се прави и преценка от длъжностното лице на избраното място. "Имаше тенденция да се сключват бракове пред Параклис – мавзолея "Свети Георги Победоносец" и в Скобелев парк. Това са исторически обекти, свързани с почитта на плевенчани към загиналите за освобождението на града и според нас не е целесъобразно точно на такива места да се извършват брачни ритуали", подчерта Хинкова. 

 

Тя допълни, че се избягва провеждането на ритуала по сключване на граждански брак на открити места, защото служителите работят с документи, които има опасност да бъдат унищожени или повредени, а това носи правни последствия.  

Още от "Плевен"

Последни новини

Най-четени