Заместник-министър Георгиева: Близо 65 000 земеделски стопани са подпомогнати по Първи стълб на ОСП за Кампания 2023 г.

Тя обясни, че бюджетът по настоящата година за директно подпомагане е в размер на 817 млн.

Заместник-министър Георгиева:  Близо 65 000 земеделски стопани са подпомогнати по Първи стълб на ОСП за Кампания 2023 г.
Заместник-министър Георгиева: Близо 65 000 земеделски стопани са подпомогнати по Първи стълб на ОСП за Кампания 2023 г. Източник: Пресцентър на МЗХ

"Близо 65 000 земеделски стопани са заявили подпомагане по Първи стълб на Общата селскостопанска политика за Кампания 2023 г. Директната подкрепа с бюджет над 808 млн. от Европейски фонд за гарантиране на земеделието, е обхванала общо 3,8 млн. хектара и над 1,2 млн. животни". Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева по време на официалното откриване на информационната кампания за директни плащания 2024 г. в градовете Плевен и Ловеч.

 

Тя обясни, че бюджетът по настоящата година за директно подпомагане е в размер на 817 млн. Крайният срок за подаване на заявления е 24 юни 2024 г., като няма да бъдат налагани санкции при извършване на промени.

 

"Въпреки, че кампанията стартира със закъснение, екипът на МЗХ полага всички усилия да навакса забавянето", категорична бе заместник-министър Георгиева. Тя обясни, че за голяма част от зададените въпроси предстои развръзка на европейско ниво, а впоследствие разпоредбите да бъдат отразени и имплементирани в националната нормативна уредба. Стандартите за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС) са сред основните притеснения на фермерите, свързани със спазване на изискванията за Зелената сделка.

 

Заместник-министър Георгиева подчерта, че преговорите със службите на Европейската комисия за одобрение на Първо изменение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г. са финализирани. Получаване на окончателно одобрение от ЕК се очаква до края на месец май тази година.

 

"Докато това стане факт сме публикували наредбите за нормативно обезпечаване на мерки и интервенции от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. и Стратегическия план за Кампания 2024 г. Общественото обсъждане продължава да тече до 20 май", обясни тя и допълни, че част от промените са по настояване на заинтересовани страни и браншови организации и са свързани с резултатите от преговорния процес с ЕК.

 

На събитията в Плевен и Ловеч присъстваха общо над 300 земеделски стопани. Сред основните теми бяха още промените при компенсаторните мерки и интервенции в областта на околната среда, климата, агроекологията, биоземеделието и хуманното отношение към животните, както и възможните им комбинации по ПРСР 2014 -2020 и СПЗРСР 2023 - 2027 г.

 

Още от "Плевен"

Последни новини

Най-четени