БСП депутатът Явор Божанков: Русия ще загуби войната

Решението е важно и символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор, подчерта Божанков

Явор Божанков
Явор Божанков Източник: Zonanews
Завърналият се от обучение в САЩ Явор Божанков застана директно против позицията на парламентарната група на БСП за позициите им срещу изпращането на оръжие в Украйна. Той обори твърденията на социалистите, че военната помощ ще ни вкара във война. Божанков обяви, че хората не трябвало да се плашат.
 
"Нашата отговорност е да водим нашия народ и макар да е трудно, не трябва да гледаме накъде води общественото мнение и да опънем платната и да се водим по него", заяви левият депутат. 
 
Решението е важно и символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор, подчерта Божанков. Той посочи, че Русия ни е обявила за неприятелска страна още преди да изпращаме оръжия. "Това е тяхното отношение към нас, няма нищо общо нашето уважение към тях с това, че Русия е агресор. Тук делението на цивилизационен и нецивилизационен свят е истинско", заяви той.
 
"От едната страна са само диктаторски държави, а от другата демократични. Не бива да се плашат хората, че ако дадем оръжия на Украйна страната ни ще бъде включена във войната. Ще бъде лицемерно да искаме участие в програмите за възстановяване и да мълчим когато се извършва геноцид", каза той. 
 
"Аз съм убеден в своята позиция с ясно съзнание какви последствия може да има за мен, но съм убеден, че ще се носи отговорност и Русия няма да спечели тази война", посочи той.
 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени