Даниел Митов: Съмнявам се да се постигне нещо стабилно с ПП. Важното е България да излезе от политическата криза и редовно правителство да има ясни приоритети и задачи за 6 месеца или 1 година

"ДБ се държат като присъдружна организация на ПП и е хубаво да излязат от тази роля. ПП им носят само негативи. Искам да разбера как гласоподаватели на ДБ си обясняват гласуването на Асен Василев против Ф16 или за военната подкрепа за Украйна" - каза Митов

Даниел Митов, ГЕРБ
Даниел Митов, ГЕРБ Източник: Zonanews

Даниел Митов (ГЕРБ) в "Тази сутрин" по bTV: Какъв кабинет ще предложи ГЕРБ след връчването на първия мандат.

 

"Винаги сме готови. Хубаво е, че президентът отчита факта да мине малко време от предизборната кампания. Използвахме времето пълноценно. Първо – опитахме се да реализираме разговори чрез контактна група. Тръгна някакъв диалог – около бюджета и други потенциални приоритети. Парламентът започна да работи около важните неща.

 

Ще проведем разговори с останалите партии. Персоналният ни състав е накрая. Сега не можем да говорим. Необходимо е да търсим варианти, които са реални. Важното е БГ да излезе от политическата криза и редовно правителство да има ясни приоритети и задачи за 6 месеца или 1 година. Да се изпълни въпросната програма. Трябва да има някаква устойчивост. Ако ще се прави експертно правителство то по-скоро ще се отива към хора, които не са пряко свързани с политическите партии" - обясни Митов. 


"Преди да сме почнали разговори е трудно да се правят прогнози. След последните разкритие и динамика в НС – ББР, плащането само на половината пари от ПП за строителните фирми, това, което обяви г-н Свиленски. Как да се водят разговори с такива хора. Съмнявам се да се постигне нещо стабилно с ПП.


Откъде-накъде Кирил Петков търгува кодове за оттегляне на законопроекти. Каква е тази търговия – нещо за нещо. Когато бивш премиер тръгне да търгува така какво има той, какви кодове държи. Свиленски директно обяви, че е откраднал изборите. Обществените настроения на последните избори бяха в полза на ГЕРБ и съвсем обърнати при ПП. Не знам дали Слави Трифонов щеше да влезе в парламента. Прокуратурата трябва да разбере. Може и да е имало злоупотреби" - заяви Даниел Митов.


Според Митов цяла Европа си гласува с хартиени бюлетини и в това няма драма: "Нашите опоненти 2021 г. за една нощ въведоха 100 % машинно гласуване. Лека-полека докара хора, които се оказва, че всяко тяхно решение се обявява за противоконституционно. Случаят с ББР. Да не говорим за незаконните арести. И те нямат правото да говорят за върховенство на правото. К. Петков е изпратил указания за смяна в ББР преди да стане министър.

 

Назначава Лена Бориславова на такава заплата. Какви качества има тя – може би малко повече от стажант. Да платят 1 милион на адвокатска кантора. Това е начинът, по който са работили навсякъде. И това страшно ме притеснява. Вчера Рашков не се явява на разпит".


Промените в ИК? Ще им ли отстъпки?


"Район "Чужбина” ще остане. Решенията на правна комисия могат да бъдат решени в зала. Вината за 18-часово заседание не е на председателя на комисията. Колкото трябва, толкова ще работи. Това не са решения, които са окончателни. В една демокрация е така – дебатираме, после ги преосмисляме. Може да променим решенията, въпрос на диалог. Нищо не сме наложили силово за разлика от тях" - поясни Митов.


Защо толкова държите на ДБ?

"ДБ се държат като присъдружна организация на ПП и е хубаво да излязат от тази роля. ПП им носят само негативи. Искам да разбера как гласоподаватели на ДБ си обясняват гласуването на Асен Василев против Ф16 или за военната подкрепа за Украйна? Тепърва ще трябва да разглеждаме какво ще се изпрати като подкрепа. Хубаво е разумно и внимателно да се действа. Трябва да видим какво имаме и какво можем да дадем" - смята политикът.


Според Митов: "с тази пробита в момента граница някой ще ни приеме в Шенген. В никакъв случай не е наследен мигрантският поток. Той преди беше нулев. Това са последствията от управлението на ПП и Бойко Рашков".

Още от "Политика"

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени