Денков се изложи - не можа да отговори на въпрос за Балканската интеграция

Срамната сцена се разигра в присъствието на Дейвид Камерън

Премиерът Николай Денков
Премиерът Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

Министър-председателят Николай Денков се изложи сериозно, след като не можа да отговори на журналистически въпрос за Балканската интеграция. Срамната сцена се разигра в присъствието на Дейвид Камерън.

 

По време на днешната съвместна пресконференция на британския външен министър Дейвид Камерън, българския премиер Николай Денков и външния министър Мария Габриел в Гранитната зала в Министерския съвет, акад. Денков, който напира да заеме поста дипломат номер 1 на страната ни, се оказа неподготвен.

 

Премиерът не успя да отговори на журналистически въпрос за Балканската интеграция. Денков се опита да замаже положението, като показа, че уж не разбра добре питането. Седящата до него Мария Габриел обаче своевременно взе думата и даде дълъг и изчерпателен отговор, с което демонстрира, че експертизата й във външната политика е безспорна, както и че успява да владее положението изцяло.

 

Така Габриел се показа като умел политик и добър оратор, все качества нужни за един успешен министър-председател. Ето как протече сконфузната за премиера ни случка от пресконференцията на Камерън, Денков и Габриел.

 

Журналист: Смятате ли, че Западът отново не подценява великосръбските проекти на Балканите и не подценява ли опасността от нова дестабилизация, имам предвид случващото се в Косово, в Черна гора, в Босна, опитите за дестабилизация на Македония?

 

Денков: Какъв е точно въпросът? 

 

Журналист: Дали Западът отново не подценява великосръбските проекти на Балканите?

 

Денков учуден и видино объркан: Не мисля, че е подходящ въпрос в този контекст.

 

Габриел хладнокръвно: Не мисля, че някой от нас подценява ситуацията. Следим я изключително внимателно, винаги сме казвали, че ние сме "за" европейската интеграция на Западните Балкани, но с основа за принципа на собствените заслуги. Знаете, че когато говорим за европейската интеграция, има фундаментални принципи, които трябва да бъдат спазени. Мисля, че тук България ще остане вярна на ролята си да е член на ЕС, който подхожда внимателно, заради ясните теми за нас, каквито са защитата на българските общности в този район и начинът, по който се формира политиката в европейски план.

 

Видео със сцената може да се види на следния линк.

 

Все още продължават преговорите между Денков и Габриел за поста външен министър след ротацията, която трябва да се случи на 6 март. В коалиционното споразумение между ГЕРБ и ПП-ДБ е записано, че Николай Денков трябва да остане министър на образованието, а Мария Габриел - премиер и външен министър.

 

По информация на Епицентър.бг към този момент няма промяна в позициите - Мария Габриел настоява категорично да заеме поста външен министър заедно с креслото на министър-председател.

 

Николай Денков не е доволен от този вариант и държи да поеме външно министерство, за да може да пътува зад граница. 

 

Преди ден премиерът обясни, че въпросът за името на следващия външен министър не е решен, но преговорите с Мария Габриел за бъдещия ротационен кабинет продължават без напрежение. 

 

"Ние с г-жа Габриел имаме абсолютно ясно насочена външна политика, която няма разлика между нас двамата. Но това, което е важно, е всеки от нас да продължи да има контакт с външните партньори, за да може, когато има дискусия, да се чуват съответните мнения", коментира министър-председателят.

 

На въпрос кога се предвижда да приключат обсъжданията с Мария Габриел относно състава на ротационния кабинет, премиерът отговори:

"Ще видим как ще се случи. Това, което е фиксирано, на 6 март нашето правителство ще подаде оставка".

Още от "Политика"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени