Ген. Константин Попов: Трябва да се намерят дългосрочни решения за проблемите на въоръжените ни сили, защото конфликти тепърва ще има

Според бившият началник на отбраната може да се появи ситуация, която да има "ефекта на снежната топка" и да доведе до военен конфликт

Ген. Константин Попов
Ген. Константин Попов Източник: Българско председателство на Съвета на ЕС

Ген. Константин Попов: Българската авиация и армията страдат от голям недоимък Българската авиация и армията страдат от голям недоимък и това се отразява. Решението за въздушния ни суверенитет е инвестиране в нова техника. Този процес започна и той трябва да завърши максимално бързо. Това заяви в студиото на "Тази сутрин" по bTV бившият началник на отбраната ген. Константин Попов.

 

"Испанските изтребители у нас са с определена мисия и това е единствено за участие в "air policing". Те нямат право да използват оръжие, включително и предупредителен огън. Те имат съвсем ограничени задачи, това е рутинна мисия, не трябва да плаши никого", добави той. Според ген. Попов трябва да се намерят дългосрочни решения за проблемите на въоръжените ни сили, защото конфликти тепърва ще има.

 

"Има геополитическа нестабилност и се търсят най-различни решения, предвид новите амбиции на доста държави. Имаше проблеми в Либия, Египет, Сирия, Грузия, Украйна. Търсят се новите решения и баланси. Това не означава, че ако има някакво решение за този конфликт (б.р. между Украйна и Русия), то може да бъде дълготрайно. Има възможност и всички се надяват за някакво дипломатическо решение", поясни той. По думите му КСНС не трябва да се фокусира само върху сегашната ситуация в Украйна, а да търси решения в дългосрочен план.

 

"Виждате колко са динамични разговорите – германски канцлер, френски президент в Киев, в Москва, но не трябва да изключваме и възможността да се появи и някаква ситуация, която да има "ефекта на снежната топка" и да доведе до военен конфликт", добави ген. Попов.

 

Няма начин цената на газа да не е свързана с политическата стабилност, трябва да сме готови и за мигрантска вълна. Трябва да се положат повече усилия на границата и да се изследва процесът в дълбочина. Какви мерки се взимат от нашата страна и извън нея.  В КСНС трябва да има доверие, но за съжаление се вижда разнобой. Очаквам той да каже, че държавните граници не трябва да се нарушават. 


Над 70 процента от анкетираните българи се притесняват за БГ при евентуални размирици в Украйна, сочи анкета на медията. "БГ трябва да има определена готовност, затова гражданите са неуверени и това го показва анкетата.  Тук решението е в инвестирането на нова техника, този процес започна и трябва да продължи. Имаме договор само за 8 и те се бавят.

Още от "Политика"

Общинските съветници от ПП-ДБ-СС в столицата искат кметът Терзиев да забрани честването на руския Ден на защитниците на

България е една от държавите най-обилно "обгрижвана от Руската пета колона, чиито пипала са плъзнали във всички сфери на нашия обществен и политически живот

Прочетете повече прочетете повече

Делян Пеевски: Отказах на Христо Иванов делкането, седя в скута ми, пи мазно турско кафе, иска Андрей Янкулов за главен

Изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят в момента проекта на "Уестингхаус" за ядрена централа заради Свилен Спасов, агента на Държавна сигурност

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени