Христо Иванов: Обвиняваме се взаимно в криминалитет, в криминални зависимости и конспиративни теории, но това разделя българския политически живот

Десислава Атанасова: Изведнъж, изживели някакъв катарзис... Искането Ви да работим заедно минава и с извинение

Христо Иванов, ДБ
Христо Иванов, ДБ Източник: Zonanews

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов поиска подкрепа от опозицията за създаването на Комисията за промени в Конституцията и призова за разработването на общ проект. Иванов заяви, че след закриването на спецправосъдието следващата стъпка е реформата на КПКОНПИ.

 

Вчера управляващите изпълниха първото си предизборно обещание и закриха специализираното правосъдие. Днес лидерът на парламентарната група на ДБ Христо Иванов направи декларация от парламентарната трибуна. "Това, което се случи вчера, си заслужава да се осмисли политически.

 

Вчера ние закрихме една институция, която се беше превърнала в емблема на политическата злоупотреба с правосъдието в България. Беше създадена, за да бъде паралелна структура на нормалното правосъдие в България, което да отговаря, по един или друг начин, по-гъвкаво на очакванията на определена политическа номенклатура", заяви той.

 

Иванов е на мнение, че ликвидацията на тази структура не е важна само за правосъдието, но и за политическия живот в страната. По думите му България и светът се намират в безпрецедентна ситуация и никога не е било толкова сложно - политически и геополитически.

 

Според Христо Иванов на фона на огромните сътресения заради войната в Украйна политическата система в България не успява да произведе съгласие. "Ние не спорим тук просто за идеологически различия, ние спорим за идейни различия -  обвиняваме се взаимно в криминалитет, в криминални зависимости и конспиративни теории, и аз съм го правил, не соча с пръст никой друг, но това разделя българския политически живот, което прави морално недопустимо да се търси съгласие по важни въпроси, като например как отговаряме на предизвикателствата в Украйна.

 

 Той заяви, че следващите важни стъпки са реформа на КПКОНПИ и промяна на нейното ръководство, така че тази наистина да може да се ѝ се има доверие, че може да събира доказателства за престъпления по високите етажи на властта. "И следваща стъпка, която трябва да направим и тук се обръщам към опозицията - аз пак ще потърся контакт с вас.

 

Дайте да опитаме платформата, която беше създадена и вие не пожелахте да се включите в нея - Комисия за промени в Конституцията, да намерим начин заедно да я използваме за да разработим общ проект - не наш, или ваш, а общ, така че заедно да следващата стъпка към нормализацията на българския политически живот", каза Христо Иванов.

 

В края на декларацията си Иванов напомни, че евентуални предсрочни избори биха били много опасни за България, защото може да бъдат спечелени от руския президент Владимир Путин. Той изрази надежда, че след Великденските празници, въпреки сътресенията в управляващата коалиция, емоциите ще отстъпят и разумът ще надделее.

 

Десислава Атанасова поиска извинение: "Ако исках да се подиграя на Вашата позиция, щях да Ви кажа: "Давайте, ребята, жить дружно!" Изведнъж, изживели някакъв катарзис или какво, лично аз не мога да си обясня, Вие разбрахте, че политическите партии съществуват и парламентарните групи формират не само обществено мнение, но не са нито мутри, нито мафия, нито статукво.

Десислава Атанасова
Десислава Атанасова Източник: Zonanews

Вашето искане минава с извинение г-н Иванов, с извинение", отговори му лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя напомни на Христо Иванов, че преди няколко месеца управляващите, включително и ДБ, "упорито отказваха дори да говорят с ГЕРБ", когато те получиха втория мандат през 45-ото Народно събрание и поканиха на разговори другите парламентарни сили.

 

"Когато направихте коалиция, първо беше коалиция на протеста, а сега е коалиция на промяната, и виждате, че от нея нищо не излиза и се сетихте, че има други партии в този парламент", каза Атанасова. "Ще се окаже, че опозицията ще има решаващ за избора на управител на БНБ, както имаше решаващ глас в много други решения - знаете ли какво ще се случи, Г-н Иванов - ще трябва да излезете оттук и да призовете за оставка, защото не можете да се справите с нищо!", заяви Десислава Атанасова.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени