Михаил Шчерба: Войната се намира в критична фаза, да изправим глава и да ускорим помощта за Украйна

Ние сме с Украйна до момента, в който тя извоюва победата и след това, добави председателят на Парламентарната асамблея на НАТО

Михаил Шчерба
Михаил Шчерба Източник: "24 часа"

Парламентарната асамблея на НАТО в София бе открита от председателя на Асамблеята Михал Шчерба. "Ставаме все по-силни. Ще представя и поставя на гласуване 2 важни декларации - за непоколебимата ни помощ и подкрепа за Украйна и декларация с препоръки за срещата на върха на НАТО във Вашингтон тази година. Нашата среща се случва във време на големи опасности - войната на Русия срещу Украйна се намира в критична фаза. Повече от когато и да било трябва да изправим глава и да ускорим нашата помощ. На второ място НАТО и държавите членки съюзници задължително трябва да демонстрират своето единство и решимост на срещата на върха през юли. Третата опасност - демокрациите ни са под обсада от страна на Путин и неговите приятели диктатори. Целят да унищожат демокрацията", заяви Михал Шчерба.

 

"Ние сме с Украйна до момента, в който тя извоюва победата и след това. След повече от 800 дни война нашите украински приятели са тук при нас, за да ни напомнят, че трябва да ги подкрепяме сега, а не след две седмици. И ние трябва да изоставим изкуствените червени линии. Украинците трябва да получат това, което им е необходимо", допълни Михал Шчерба.

 

"Трябва да направим нашите общества по-устойчиви. Трябва да направим нашите демокрации по-издръжливи, защото сигурността не опира само до танкове и военни самолетни, а означава и издръжливост на обществата и демокрациите.

 

Призоваваме НАТО да засили дейностите си и да се основе център за демократична устойчивост в щаб квартирата на НАТО. Искаме да направим НАТО по-силен от когато и да е. Нашата визия за НАТО е ясна: НАТО трябва да бъде Алианс за демокрации. Да защити всеки сантиметър на съюзниците си. Съюз, който споделя отговорно ползите си. Швеция присъства за първи път и трябва да приветстваме като член Украйна, която да я последва", заяви още Михал Шчерба.

 

"Тази сутрин ще представя и поставя на гласуване две много важни декларации.  Първо, декларацията за непоколебимата ни помощ и подкрепа за Украйна и декларацията с нашите препоръки за срещата на върха на НАТО във Вашингтон тази година", каза още той.

 

"НАТО трябва да бъде алианс на демокрации. Алианс, сигурен и решим, да защити всеки сантиметър от територията на съюзниците си по силата на член пети. Съюз, който споделя справедливо ползите и отговорностите между членовете си. Алианс, който приветства онези, които споделят нашите ценности и допринасят за нашата обща сигурност. Швеция присъства за първи път и трябва да приветстваме като член Украйна, която да я последва", смята Шчерба. 

 

По думите му пролетната сесия се провежда във време, когато войната в Украйна е достигнала своята критична точка. Той призова всички членове на алианса да се обединят и да бъдат решителни. 

 

"Демокрациите ни са под обсада от Путин и неговите приятели-диктатори. Опитват се да разделят нашето население, да подкопаят доверието в нас и да унищожат демокрацията", категоричен бе председателят на Парламентарната асамблея на НАТО. 

 

Още от "Политика"

Борисов след консултациите: Ще предложим правителство на малцинството. Премиерът ще е от ГЕРБ (ВИДЕО)

Най-вероятно аз ще взема папката. Аз ще бъда с кандидат-премиера. Казах на президента, че съм бил три мандата премиер, четири ще бъдат в повече, уточни Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Ето кой народен представител ще влезе в парламента на мястото на Христо Иванов

Лидерът в оставка на "Да, България" обяви след предсрочните парламентарни избори, че се оттегля както от председателския пост в партията, така и от депутатското си място

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени