ПГ на ГЕРБ-СДС: Вие управляващите направихте всичко възможно да прикриете поредната измама на Вашето правителство

"Вие предадохте националните ни интереси и националната сигурност в енергетиката на чужди олигарси", се казва в декларацията

Десислава Трифонова, ГЕРБ
Десислава Трифонова, ГЕРБ Източник: Zonanews

Десислава Трифонова, член на временната комисия за GEMCORP, както Zonanews вече писа, публикува в профила си серия въпроси и констатации за лъжи на управляващите относно меморандума им с компанията, оказал се заплаха за националната сигурност. Още когато потенциалната сделка беше спомената преди месеци, се появиха разкрития за капитали на близки до Путин в корпорацията и куп нелицеприятни подробности, по повод на които управляващите излъгаха, включително прехвърляйки отговорността ту върху едно, ту върху друго чуждо посолство.

 

Посолствата опровергаха думите им, но това не им попречи да продължат чак до разкритията на ДАНС. Службата се е самосезирала и оказа се, Кирил Петков никога не е възлагал проучване, както твърдеше. Нещо повече, крил е доклад цели 3 месеца.

 

Ето и декларацията на ПГ ГЕРБ-СДС: "От месеци ние от ГЕРБ-СДС, заедно с нашия лидер Бойко Борисов, се борим меморандумът с Джемкорп, подписан на 23 март тази година, да бъде прекратен, а вие управляващите направихте всичко възможно да прикриете поредната измама на Вашето правителство.

 

С този меморандум Вашето правителство се опита да даде цялата ни енергетика на една офшорка с неясни капитали и спорни имена – малки модулни реактори за АЕЦ Белене и АЕЦ Козлодуй, Зелената сделка, въглищните ни мощности и Плана за възстановяване и устойчивост са малка част от заложеното в него. Вие предадохте националните ни интереси и националната сигурност в енергетиката на чужди олигарси.

 

Първо не искахте да сформираме временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно подписването на меморандума. Два месеца водихме битка, за да се създаде такава комисия, но за да сте сигурни, че няма да излезе истината, си сложихте Ваш председател на комисията.

 

Направихте няколко опита да саботирате дейността на комисията като: Първо Кирил Петков и Асен Василев не отговориха на исканията на комисията за предоставяне на документи и данни относно кой предложи Джемкорп и как беше избрана компанията; После председателят на комисията отказа във вторник след изслушването на председателя на ДАНС да подложи на гласуване предложението на ГЕРБ-СДС комисията да излезе с незабавно предложение Народното събрание да задължи Кирил Петков да прекрати тази корупционна схема.

 

Нарушихте всички правила, господа управляващи. Нека да е ясно, че Кирил Петков е крил в кабинета си доклад на ДАНС за GEMCORP близо 3 месеца и НЕ Е ПРЕДПРИЕЛ НИКАКВИ ДЕЙСТВИЯ ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА МЕМОРАНДУМА.

Още от "Политика"

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: България е ключов съюзник на източния фланг на НАТО и играе решаваща роля

В изказването си той акцентира, че агресията на Русия срещу Украйна е напомнила, че стабилността и сигурността в Европа не могат да се приемат за даденост

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени