ПП и ДБ влизат в ожесточена битка за преференции

На двата вота досега, в които участва, ПП записа силен личен резултат само на най-разпознаваемите си лица

ПП и ДБ се явяват заедно на изборите за 49-то НС
ПП и ДБ се явяват заедно на изборите за 49-то НС

Тежка битка за преференции се очертава на 2 април в листите на новото политическо семейство "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Реденето на кандидатите вече разтърси новата коалиция, съобщава "24 часа".

 

Тя раздели водачите по формулата 3:1 в полза на хората на Кирил Петков и Асен Василев. Но не само електоралната тежест на формациите се е гледала на преговорите, говори политическата мълва.

 

В "Промяната" се надигнал страх, че ако не бетонира важните си хора на първите места, те могат да бъдат отстреляни от партньорите чрез преференции. Законът сега защитава водачите - всяка бюлетина без посочена преференция се брои за вот за тях.

 

Макар и по-малкият партньор, трите партии в "Демократична България" безспорно са по-опитният. И за разлика от ПП имат структури в цялата страна Имат и години опит в битката за преференции.

 

Първо, защото електоратът им обича да налага личното си мнение, и второ, защото самите десни партии де факто регулираха по този начин взаимоотношенията си с цената на известно надцакване.

 

Това е коалицията с най-големи размествания в листите. Сега обаче ДБ е готова да играе задружно, за да изтика към парламента своите за сметка на кандидатите от "Промяната".

 

На двата вота досега, в които участва, ПП записа силен личен резултат само на най-разпознаваемите си лица. Така, въпреки че "Промяната" си гарантира повече водачи, сега там са напрегнати дали това им гарантира превес в бъдещата обща парламентарна група.

 

Вече се правят сметки колко от наложените им досега лица ще я гледат отвън. И това почна да рони "Промяната" отвътре.

Още от "Политика"

Даниел Митов: Трябва да се прекрати глупавата теза, че едва ли не заради "Балкански поток" е започнала войната в Украйна

Надяваме се ПП-ДБ да се научат как се реализират тези проекти и как се отстояват интересите на страната, подчерта Теменужка Петкова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени