Радомир Чолаков: Рашков ще бъде следващият правен проблем на правителството

"За 24 часа - Джемкорп, посредника и решението на КС. Граничим с лудости вече. Имаме брутално назначаване на хора, газейки закона и здравия разум" - казва той

Радомир Чолаков
Радомир Чолаков Източник: Zonanews

В "Денят започва" по БНТ по темата КЕВР гостува Радомир Чолаков. "КЕВР без председател - какво следва?" - попита водещият.


Радомир Чолаков отговори: "Ако колегите от ПП искат да назначават същия човек - струва ми се, че първо трябва да се промени закона, за да отговаря той на изискваяниата - в случая за трудов стаж. Той каза, че го е знаел. На мен ми е обидно от юридическото ниво, от което сме заобиколени. Ако на мен ми се бе случило да направя такъв гаф - щях да си подам оставката. Тук имаме 3 юридически гафа, изкл. тежки, за 24 часа. Или става дума за неграмотност и арогантност или за план. Не можеш да правиш толкова глупости, ако нямаш план".

 

"Граничим с лудости вече. Да разрушим енергетиката? За 24 часа - Джемкорп, посредника и решението на КС - 3 за 24 часа. Как ние бихме излезли от такава ситуация? Нямаше да се наложи. Щяхме да нанзачим компетентен човек, който да бъде подкрепен с абсолютно мнозинство. В момента обаче текат преговори. Обществото искало ново правителство със същите хора. Малките партии в момента ще приемат всички условия, защото ги е страх да ходят на избори. Сега ще видим какво ще стане с Рашков".


Според мен той ще бъде следващият правен проблем на правителството. Ние ги предупреждавахме и за г-н Тодоров" - припомни Чолаков. 


Според Чолаков тази идеология е дошла от страна на ДБ. "Знаете, че се говори за съдебна реформа. Стана една мантра. Идеологията е - дайте да променяме органите, структурите, защото така правораздаването ще се промени. А това не е вярно. Всъщност се оказва, че те искат да променят, само за да назначат едни "наши хора".

 

Или дайте да закрием някои органи - спецправосъдие и прокуратура - очевидно с цел хода на някои дела да бъде спрян. Не можеш да събориш един орган, за да назначиш свой човек вътре в него. Доколкото разбирам, новото антикорупционно законодателство е старото и тук ще цитирам Митова: "Май е протиконстутиционно". Имаме брутално назначаване на хора, газейки закона и здравия разум".


На въпрос "Когато нямаме разследване по високите етажи за корупция, когато няма присъди, не е ли важно кой ръководи органите", Радомир Чолаков отговори: "Кой е казал, че няма? Доколкото знам доста средства на хора бяха запорирани".


"Знаете ли, аз като гражданин също искам правораздаването да е по-бързо. Големият проблем е бавността. За да се постигне скорост обаче е хубаво да се погледне в процесуалните закони. Някои засечки да се променят. Но тези детайли не са атрактивни за широката публика. Това е скучно. По-атрактивно е да кажеш - ние разрушаваме, започва революция"- смята той.


"Как ви звучи Бойко Рашков да разследва - Бойко Рашков, който извърши незаконни арести. Как ви звучи? Това е гавра", заяви той.

 

Относно избора на членове на ВСС, Радомир Чолаков обясни: "Нужни са 160 гласа там. Без гласовете или на ГЕРБ или на ДПС няма как да се случи. Интересно ми е Христо Иванов дали няма да се обърне към ДПС и така да се изберат членове на ВСС".

 

"А не може ли към вас?" - попита водещият. "Казвам го иронично. Можеше да се обърне към нас и ще чука на отворена врата, но тогава ще трябва да си поговорим за принципите на съдебната реформа. Но ако той иска да се назначат членове, които той посочи, с цел да се махне главния прокурор - няма как да стане" - отговори Чолаков.


"При избора на членове на ВСС,  със сигурност кандидатите трябва да са подложени на широко обсъждане. Да се вземе предвид мнението на съдебните кръгове и те трябва да са хора, които се ползват с безупречен авторитет. Те имаха времето. Имаха 7 месеца.

 

Хайде да ги попитаме тези хора най-сетне. Ама те младите. Чакайте - те първо са на по 40 години хора. Първо имаха 7 месеца, а някои година и половина. С какво се занимаваха? Сега ли стана ясно, че трябва да се избират членове на ВСС. Две години слушаме "Никога с ГЕРБ", изчегъртване? Ама защо - ние сме нормални хора? И сега казват че трябва да се изберат членове на ВСС", припоми той.

Според Чолаков не друго, а омраза ни е докарала отново до избори и в кризисна ситуация. " Разбира се, че има много дребни неща, които да бъдат направени и не толкова дребни. Голяма част от проблемите е в нереформираните структури - всички проблеми са в резултат от реформите, извършени през 90-те години.


"ардинален проблем, според него е, че в обществото и сред политиците единственият консенсус е бил за магистрали до морето. "Нямаме консенсус обществен за пенсионна система, за здравна система. Важно е в следващия парламент да се започне разговор и да се види от къде са проблемите в отделните системи и да започнем лека полека тези грешки да ги поправяме", подчерта той.


"За съжаление се създаде очакване за бързи решения - ние сме от Харвард, Америка, а това просто няма как да стане" - напомни гостът.

Според Радомир Чолаков, Борисов е прав, казвайки ясно: "Ннай-доброто за ГЕРБ е да има правителство, но за държавата е много опасно".

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени