Росен Желязков: ГЕРБ ще участва в разговори за съставяне на правителство и с другите мандати, ако се стигне до тях и няма да се държат сръдливо

"Всяка партия, която ще подкрепи или откаже да подкрепи съставяне на правителство, ще носи отговорност за едното и за другото. БСП и ДБ се държат като присъдружни на ПП", подчерта Желязков

Росен Желязков
Росен Желязков Източник: bTV

Какво ще правят "Продължаваме промяната", ако вторият мандат стигне до тях? Ще върнат веднага мандата или ще търсят същото, което търсим ние с контактните групи?

 

Такива въпроси отправи бившият транспортен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Росен Желязков в студиото на bTV. Той увери, че няма реваншизъм в действията на ГЕРБ: "Имаме всички основания да считаме, че рано или късно ще стигнем до икономическа депресия след тежка зима.

 

Едни нови избори няма да променят картината, но те ще доведат до все по-силно чуване на гласовете, че моделът трябва да се промени", коментира Желязков.

 

Според него и БСП, и ДБ се държат като присъдружни на ПП, а "Български възход" на Стефан Янев е прагматична политическа информация с умерен лидер и Желязков не е учуден от тяхната политическа позиция.

 

"Всяка партия, която ще подкрепи или откаже да подкрепи съставяне на правителство, ще носи отговорност за едното и за другото", подчерта Желязков.

 

"ГЕРБ ще участва в разговори за съставяне на правителство и с другите мандати, ако се стигне до тях и няма да се държат сръдливо. Има шанс за правителство и с първия, и с втория, и с третия мандат. Всички заедно трябва да намерим решението за съставяне на правителство, а не на принципа кой има повече мускули и кой не", изрази се метафорично Желязков.

 

ГЕРБ не поставят условия за преговори, но няма и да се съгласят с всичко, заяви бившият енергиен министър. Идеологическите различия с "Възраждане" не допускат да се мисли за колаборация под каквато и да било форма. ГЕРБ имат базови различия с "Възраждане", обясни Желязков.

 

От ГЕРБ настояват за широко правителство, в което да се отдръпнат лидерите на политическите партии. Политическите разговори за съставяне на правителство не трябва да спират, настоя той. Желязков посочи, че служебният транспортен министър Христо Алексиев и вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов могат да бъдат в следващ кабинет.

 

"Ако ПП не гледат само пъпа си, а гледат по-реалистично, че животът не е предизвикателство, което е дадено само на младите, биха узрели за несръдливо поведение", каза още Желязков. Росен Желязков добави, че би станал отново министър.

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени