В НС гласуват хартиената бюлетина окончателно

ГЕРБ-СДС се отказват от отпадането на район “Чужбина” и на обществения съвет към ЦИК

Народно събрание
Народно събрание Източник: Zonanews

Гласоподавателите да могат да избират как да гласуват - с машина или с хартиена бюлетина решават окончателно днес депутатите. Промените в Изборния кодекс влизат на второ четене в зала. ГЕРБ, ДПС и БСП са категорични, че хартиената бюлетина остава.

 

Временна комисия за промените в Изборния кодекс, за каквато настояваха от "Продължаваме промяната" няма да бъде създадена. Около това становище се обединиха участниците в председателския съвет в Народното събрание, който заседава три пъти днес.

 

"Няма да бъдат подкрепени предложенията ни по отношение на район "Чужбина", както и категоричното отпадане на машинното преброяване. Но подкрепяме предложенията за начина на гласуване и предложението на ДБ машината да записва сумарно данните", обяви в кулоарите на парламента председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

 

Коалицията ГЕРБ-СДС се отказват от отпадането на район "Чужбина" и на обществения съвет към ЦИК, но засега остава неясно колко мандата ще има, откъде ще се вземат те и как ще се определи броят на гласоподавателите в този район.

 

На заседанията на председателския съвет е постигнато съгласие да отпадат тъмните стаички, които ще бъдат заменени с паравани. Десислава Атанасова коментира, че разписките от машинното гласуване вече ще бъдат бюлетина от машинно гласуване, те ще са с QR-код, ще са със защитена с водни знаци хартия, която не може да се фалшифицира. Отделно ще са с печат от комисията, отбеляза тя.

 

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС бе категорична, че няма смисъл да се създават преброителни центрове и че броенето трябва да се извършва в секционните комисии. "Затова сме осигурили видео наблюдение и запис на сървър", заяви още Десислава Атанасова.


"Разполагаме с доклад от второ четене в правна комисия, който пет от партиите, предлагаме да бъде в дневния ред на Народното събрание", добави още Атанасова. Тя обяви, че идната седмица парламентът може да гласува закона за удължаване на бюджета.

 

"Докато няма редовно правителство, което да носи отговорност за бюджета, е по-добре да гласуваме закон за продължаване на действието на текущия бюджет", подчерта депутатката.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени