"Възраждане" призова БСП да напусне управляващата коалиция и поиска оставката на Нинова

България предоставяла военна помощ за Украйна чрез Европейския механизъм за подкрепа на мира

Елена Гунчева, Възраждане
Елена Гунчева, Възраждане Източник: Zonanews

Проруската партия "Възраждане" призова БСП да напусне управляващата коалиция и поиска оставката на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

 

Причина за искането е, че "България предоставя военна помощ за Украйна чрез Европейския механизъм за подкрепа на мира и косвено подпомага военните действия". Депутатът на "Възраждане" Елена Гунчева, която прочете декларацията от името на партията, припомни думите на Нинова, че БСП няма да позволи България да бъде намесена във войната чрез доставката на оръжия.

 

"Макар и да разбираме, че всяка партия в управляващата коалиция може да има становище, различно от общото, от началото на това Народното събрание се доказа, че в името на властта всякакви безпринципни договорки влизат в сила", заяви Гунчева.

 

Социалистите реагираха остро на декларацията на "Възраждане" и заявиха, че представената от Гунчева информация е невярна. "БСП пределно ясно сме казали, че няма да участваме в гласуване, касаещо даване на каквато и да е военна помощ за Украйна.

 

Моля ви не правете внушения, които са твърде далеч от истината", призова депутатът Борислав Гуцанов от БСП. Всичко, което трябва да знаете за: Войната в Украйна (867) Преди дни вицепремиерът Корнелия Нинова заяви, че ако Народното събрание реши България да предостави оръжие на Украйна, тя няма да подпише разрешителното за това в качеството си на министър на икономиката и индустрията, пък "ако искат, да ме сменят".

 

"Предстои парламентът да вземе решение за оръжията за Украйна, но ако го реши и ни задължи - вече става сложно. Ако Народното събрание вземе това решение, то изпълнителната власт трябва да го изпълни. Законът и процедурата са такива, че министърът на икономиката и индустрията трябва да се подпише последен.

 

Ако парламентът вземе такова решение, няма да подпиша такъв документ. Ако искат да ме сменят, но аз няма да подпиша този документ. Тръгвам си от поста, да сложат друг човек, готов да подпише снабдяване с оръжие на Украйна. Но аз отчитам българския интерес и повечето граждани казват ясно да не се изнася оръжие", настоя Нинова.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени