45-то Народно събрание ще заседава вероятно за последно

Румен Радев обяви, че 11 май - вторник е най-ранната възможна дата за разпускане на парламента

Сградата на Народното събрание
Сградата на Народното събрание Източник: Wikipedia

45-то Народно събрание ще проведе редовно пленарно заседание, което вероятно ще бъде едно от последните. Румен Радев обяви, че 11 май - вторник е най-ранната възможна дата за разпускане на парламента. В програмата на депутатите е предвидено изслушване на ръководството на Комисията за енергийно и водно регулиране за новите цени на тока, парното и водата. В дневния ред са включени проектите за създаване на временни комисии за законността на обектите на "Росенец" и за установяване действията на органите на реда по време на протестите миналото лято.

 

Депутатите ще разискват на първо четене четири законопроекта, внесени от "Изправи се! Мутри, вън!". Два от тях са за промени в Закона за извънредното положение - единият предвижда добавката от 50 лева към пенсиите да се изплаща до края на годината и да се спрат принудителните действия по събиране на публични вземания от гражданите по време на пандемията. С другия законопроект се предлага подкрепа за бизнеса  на стойност 200 милиона лева, като се предвижда фирми с над 30 % намалели приходи да получат еднократна помощ в размер на четири средномесечни заплати, а стартиращите фирми - осем.

 

В програмата на парламента са първо четене на промените в Закона за лечебните заведения, които предвиждат държавните и общински болници да бъдат извадени от обхвата на Закона за публичните предприятия и промени в Закона за личната помощ с предложения за връщане на стария режим за получаване на лични асистенти. В дневния ред е предвидено обсъждане на проекта на БСП  за възлагане на Министерски съвет  да преговаря за руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V". Очаква се в работата на депутатите допълнително да бъдат включени промените на първо четене на промените в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс, внесени от ДБ.

 

В рамките на т.нн. "парламентарната комисия за ревизия" на досегашното управление трябва да продължи изслушването на "свидетеля" Станимир Илчовски, за когото вече се доказа, че очевидно е част от план за измама тип "Костинброд-2", при който основният изпълнител е отново Мая Манолова. По план комисията за ревизия трябва да изслуша и представители на институциите и частните изпълнители относно изграждането на станалата известна подпорна стена с хотелски стаи в морската местност Алепу. Преди дни братът на кандидат-депутат от партията на същата Манолова купи "подпорния хотел", с окето доказа колко фалшиви са всички призиви на "мутрите" за законност, право и опазване на природата. 

 

За днес е предвидено и заседание на парламентарната здравна комисия, която трябва да изслуша ресорния министър в оставка Костадин Ангелов, управителя на НЗОК и председателите на оперативния и ваксинационния щаб. Управителят на Здравната каса ще запознае комисията с  изпълнението на бюджета към 30 април.

Още от "Политика"

ГЕРБ: Язовир "Пазар дере" е източен за 3 дни, това е тежка манипулация на предизборния щаб на Радев

Пред медиите кандидат-депутатът от 24 МИР Тома Биков настоя секретарят на президента по антикорупция Пламен Узунов да даде обяснение за разпространените в интернет кадри, на които се вижда как той получава торба с неизвестно съдържание от бившия митнически шеф Петко Петков

Прочетете повече прочетете повече

Младен Маринов с безпощаден коментар за скандала със секретаря на Радев: Свидетели сме на нов корупционен феномен – назн

Припомняме, че замесения и в афера с Бобокови и обвиняем Узунов, се появи вчера в поредица видеозаписи, публикувани в сайта сайта "Афера"

Прочетете повече прочетете повече

Даниел Панов и д-р Костадин Ангелов представиха листата на ГЕРБ-СДС във Великотърновска област за 46-то НС

Довършването на магистрала "Хемус", изграждането на нов южен вход на Старата столица и модерното логистично съоръжение за комбиниран транспорт в Горна Оряховица остават водещи за коалицията

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

ГЕРБ: Язовир "Пазар дере" е източен за 3 дни, това е тежка манипулация на предизборния щаб на Радев

Пред медиите кандидат-депутатът от 24 МИР Тома Биков настоя секретарят на президента по антикорупция Пламен Узунов да даде обяснение за разпространените в интернет кадри, на които се вижда как той получава торба с неизвестно съдържание от бившия митнически шеф Петко Петков

Последни новини

Най-четени