45-то Народно събрание ще заседава вероятно за последно

Румен Радев обяви, че 11 май - вторник е най-ранната възможна дата за разпускане на парламента

Народно събрание
Народно събрание Източник: Zonanews

45-то Народно събрание ще проведе редовно пленарно заседание, което вероятно ще бъде едно от последните. Румен Радев обяви, че 11 май - вторник е най-ранната възможна дата за разпускане на парламента. В програмата на депутатите е предвидено изслушване на ръководството на Комисията за енергийно и водно регулиране за новите цени на тока, парното и водата. В дневния ред са включени проектите за създаване на временни комисии за законността на обектите на "Росенец" и за установяване действията на органите на реда по време на протестите миналото лято.

 

Депутатите ще разискват на първо четене четири законопроекта, внесени от "Изправи се! Мутри, вън!". Два от тях са за промени в Закона за извънредното положение - единият предвижда добавката от 50 лева към пенсиите да се изплаща до края на годината и да се спрат принудителните действия по събиране на публични вземания от гражданите по време на пандемията. С другия законопроект се предлага подкрепа за бизнеса  на стойност 200 милиона лева, като се предвижда фирми с над 30 % намалели приходи да получат еднократна помощ в размер на четири средномесечни заплати, а стартиращите фирми - осем.

 

В програмата на парламента са първо четене на промените в Закона за лечебните заведения, които предвиждат държавните и общински болници да бъдат извадени от обхвата на Закона за публичните предприятия и промени в Закона за личната помощ с предложения за връщане на стария режим за получаване на лични асистенти. В дневния ред е предвидено обсъждане на проекта на БСП  за възлагане на Министерски съвет  да преговаря за руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V". Очаква се в работата на депутатите допълнително да бъдат включени промените на първо четене на промените в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс, внесени от ДБ.

 

В рамките на т.нн. "парламентарната комисия за ревизия" на досегашното управление трябва да продължи изслушването на "свидетеля" Станимир Илчовски, за когото вече се доказа, че очевидно е част от план за измама тип "Костинброд-2", при който основният изпълнител е отново Мая Манолова. По план комисията за ревизия трябва да изслуша и представители на институциите и частните изпълнители относно изграждането на станалата известна подпорна стена с хотелски стаи в морската местност Алепу. Преди дни братът на кандидат-депутат от партията на същата Манолова купи "подпорния хотел", с окето доказа колко фалшиви са всички призиви на "мутрите" за законност, право и опазване на природата. 

 

За днес е предвидено и заседание на парламентарната здравна комисия, която трябва да изслуша ресорния министър в оставка Костадин Ангелов, управителя на НЗОК и председателите на оперативния и ваксинационния щаб. Управителят на Здравната каса ще запознае комисията с  изпълнението на бюджета към 30 април.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени