65 партии и 9 коалиции са подали документи в ЦИК за участие в изборите

До момента на 1 партия е отказана регистрация, заяви говорителят на ЦИК Росица Матева

Росица Матева
Росица Матева Източник: БГНЕС

Край на регистрацията за местния вот. Срокът изтече вчера в 17:00 часа. Желание за участие в местните избори са заявили 65 партии и 9 коалиции. Всички коалиции са регистрирани, а от 65-те партии на една е отказана регистрация, обясни в ефира на NOVA говорителят на ЦИК Росица Матева.

 

Причината за отказаната регистрация е липсата на подписка. "Внесени са документите днес около 14:00 часа. Подписката не е била в структурирания вид и по начина, който изисква нашето решение. Дадени са указания на партията, че до 17:00 часа трябва да бъдат донесени в съответния вид, това не е станало и регистрацията е отказана", каза вчера Матева.

 

12 партии са регистрирани в момента при неприключила проверка. "След като приключи проверката на подписката в ГРАО и утре се върнат резултатите, ако има такива, в които няма 2500 валидни подписа, ние ще заличим регистрацията им", каза Матева.

 

На тези избори по-сложното ще е, че ще трябва да се гласува и с машини, и с бюлетини. "В секциите с над 300 избиратели, те не трябва да се притесняват. Избирателите вече не изпитват притеснение да гласуват с машини", каза Матева.

 

Тя обясни още, че когато е сключван договора с компанията, която е произвела машините, не са били предвидени тогава местните избори, затова сега софтуерът трябва да бъде доработен.

 

"Когато е сключен договорът, е предвидено гласуването с този софтуер да бъде за избори за народни представители, Европейски парламент, президент и вицепрезидент. За това е необходимо да бъде доработен, тъй като ще се гласува в повечето случаи с три бюлетини, само в София, в някои населени места, кметства - с четири, за да могат така да се визуализират бюлетините на екрана, че да бъде удобно на избирателите да избират в кой от тези три или четири вида избори желаят да гласуват, ако не желаят да пропуснат сами този избор и да се отпечатват съответно вече машините бюлетини", каза Матева. Промените в софтуера все още не са готови. Предстои да бъде обявена обществена поръчка.

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени