АДФИ, Сметна палата и Инспекторат проверяват Сандов за 4,7 милиона, дадени без търг

В края на мандата си бившият вицепремиер по климата Сандов нареди да бъде преведена сумата на близкия до еколозите "Национален природонаучен музей"

Борислав Сандов
Борислав Сандов Източник: Zonanews

Приложил ли е бившият министър на екологията Борислав Сандов схема за зелени инхаус поръчки в МОСВ? По сигнал на неправителствена организация е започнала още една проверка в Министерството на околната среда и водите от Агенция за държавна финансова инспекция, Сметната палата и Главният инспекторат към Министерски съвет за 4,7 милиона лева дадени на "Национален природонаучен музей" без конкурс и търг, съобщава "Еко Новини".

 

В края на мандада на кабинета Петков, бившият вицепремиер по климата Сандов нареди да бъдат преведени 4,7 млн. лв. на близкия до еколозите "Национален природонаучен музей", който е част от БАН. Парите са първи транш от договорените 10 млн. лв. за мониторинг на зоните по Натура 2000, припомня медията.

 

Този зелен инхаус е по идея на заместника на Сандов Тома Белев. Намерението на двамата е зелени неправителствени организации от казионната коалиция "За да остане природа в България" да бъдат наемани за тази дейност като под изпълнители, без търгове и конкурси. По този начин те осигуряват финансиране на близките си кръгове, както и влияние в природозащитните среди, се твърди в публикацията.

 

Природонаучният музей няма човешкия ресурс да извърши такава мащабна работа на територия – зоните Натура са 38 000 кв. километра или около 35 % от страната. За да се правят теренни проучвания трябват стотици хора.

 

Досега са правени подобни проучвания и практиката показва, че се наемат само екоактивисти от зелената коалиция "За да остане природа в България" или от партията "Зелено движение". Така финансово се стимулират техните симпатизанти и партийни деятели.

 

Това е вторият случай, когато тандемът Сандов - Белев прави зелен инхаус, пише "Еко Новини". Още със встъпването си като министър Сандов подписва споразумение с мнима неправителствена организация, приличаща на паравоенно формирование, за охрана на всички зони по Натура, тоест почти 40 000 кв. км.

 

Този договор отново е без търг или конкурс. След разкритието на Еко Новини, първоначално Сандов излъга, че нищо не е подписвал. Когато документът стана публичен обаче, вицепремиерът по климата се скри за доста време.

 

В хода на проверката, извършвана от Агенцията за държавна финансова инспекция, Сметната палата и Главният инспекторат към Министерски съвет, се очаква инспекторите да установят как и защо Сандов е дал 4.7 милиона лева на "Природонаучния музей", без проведен публичен търг или конкурс.

 

Резолюцията по казуса на ВАП
Резолюцията по казуса на ВАП Източник: Еко Новини

 

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени