Административният съд остави без разглеждане две от жалбите на ДПС-Доган

Съдът заявява, че не може да се занимава с възникнали спорове между двамата представляващи ДПС, при положение, че те разполагат с еднакви и равни права

Върховен административен съд (ВАС)
Върховен административен съд (ВАС) Източник: Zonanews

Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на Политическа партия "Движение за права и свободи" и прекрати производството по две административни дела, съобщиха от съда, предаде bTV. Решението е окончателно.


Едната жалба е срещу регистрацията на коалицията около Делян Пеевски - "Движение за права и свободи - Ново начало". Втората е срещу отказа на ЦИК да извади партия ДПС от регистрираната вече коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало".


Съдиите посочват, че е налице удостоверение от Софийския градски съд от 27.08.2024 г., според което председатели на ДПС са Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, които представляват партията заедно и поотделно.


Върховните магистрати приемат, че председателите на партия ДПС, които могат да я представляват поотделно, и чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия, които правят невъзможно установяването на действителната воля на правния субект, страна в производството.


"Тези противоположни процесуални действия препятстват възможността на съда да установи дали волята на ПП ДПС като участник в изборния процес е да оспори решението на ЦИК относно заличаване на регистрацията или да не стори това.

 

С процесуалните си действия представителите на политическата партия всъщност искат от съда да замести волята на самата партия като доброволно сдружение на граждани с избирателни права, учредена съобразно Закона за политическите партии", допълват от ВАС.


Съдът заявява, че не може да се занимава с възникнали спорове между двамата представляващи ДПС, при положение, че те разполагат с еднакви и равни права. Все още няма решение по третата жалба - срещу отказите на ЦИК да регистрира за самостоятелно участие Движение за права и свободи. Тя се разглежда от друг състав на съда.


На 11 септември Върховният административен съд задължи ЦИК да регистрира коалицията на Делян Пеевски "Движение за права и свободи - Ново начало" за изборите на 27 октомври. В нея влизат три партии - ПП "Движение за права и свободи", ПП "Български глас" и ПП "Новите лидери".


При това положение останалите верни на почетния председател на ДПС Ахмед Доган партийци ще участват в изборите като част от коалицията "Алианс за права и свободи". Той беше регистрирана минути след решението на Върховния административен съд да допусне до изборите "ДПС - Ново начало" на Делян Пеевски.

 

В коалицията участват Земеделски народен съюз, партия СБОР, като при регистрацията на формацията беше уточнено, че в нея като кандидат-депутати ще бъдат включени хора от "автентичното ДПС".

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени