Агенция АФИС: ГЕРБ води убедително с 8 % пред БСП

Два монопола падат в следващия парламент - ДПС няма да е единственият балансьр, а БСП самотна опозиция

Юрий Асланов
Юрий Асланов Източник: БСП

Броени дни преди насрочените в неделя парламентарни избори картината започва да се прояснява, информират от Агенция АФИС, която предвид своя собственик е смятана за гравитираща вляво. От агенцията публикуваха данни от собствено национално представително проучване, осъществено в периода 26-30 март 2021 г. Интервюирани са пряко "лице в лице" извън домовете им по квотна извадка с помощта на преносими компютърни устройства  1000 пълнолетни български граждани. Единствената загадка засега е хипотетичната избирателна активност, която обаче ще предопредели броя на участниците в бъдещото Народно събрание.

 

Графика на електоралните нагласи
Графика на електоралните нагласи

Получените данни дават основания да се очаква активност от 38-40%, което отнесено към официалния избирателен списък би означавало, че в номинално изражение числото на избирателите в неделя ще възлезе на 2,5-2,7 млн. души. Ако тази прогноза се оправдае, това ще бъдат парламентарните избори, приключили с най-ниската избирателна активност в демократичната история на страната.

 

Прогнозно разпределение на мандатите в бъдещото НС
Прогнозно разпределение на мандатите в бъдещото НС

При такава очаквана активност би следвало да се потвърдят и декларациите на анкетираните относно намеренията им за гласуване. А те са следните: ГЕРБ получава 28,1 %, БСП - 20,2 %, партията  на Слави Трифонов "Има такъв народ" - 14,3 %, а ДПС - 12,9 %. Демократична България би получила 6 % от вота на гласувалите, а "Изправи се! Мутри вън! - 5,1 %. 

 

Диаграма на мобилизацията на гласоподавателите по партии и коалиции
Диаграма на мобилизацията на гласоподавателите по партии и коалиции

Под прага остават редица формации, три от които ще получат над 1% от гласовете – Патриотичната коалиция "Воля - НФСБ" (2,8%), партия "Възраждане" (2,0%) и АБВ (1,4%).

 

Още от "Политика"

ГЕРБ-СДС: Внасяме доклад за изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт и пътна безопасност!

Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна за по-голямата част от обществото ни. Да пиеш алкохол и да се качиш на колата не е инцидент, а съзнателно решение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени