Агенция "Барометър": ГЕРБ-СДС смазва БСП с 13 % преднина!

Шест партии сигурни в бъдещия парламент

ПП ГЕРБ печели вота на 33 процента от гласувалите
ПП ГЕРБ печели вота на 33 процента от гласувалите Източник: Агенция "Барометър"

В периода 6-7 март агенция "Барометър България" проведе симулационно гласуване за народни представители. 1050 пълнолетни български граждани се включиха в симулацията, като дадоха своя глас в импровизирани пунктове за гласуване, отбелязвайки на макет на бюлетина своя вот.  Симулацията "парламентарни избори" се проведе в София, Стара Загора, Русе, Казанлък и други по-малки населени места.  

Обработените данни от подадените в урните гласове показват, че в следващото народно събрание биха попаднали шест политически сили – ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО, Има такъв народ и Демократична България. Обединението "Изправи се. Мутри вън" на Мая Манолова и т.нар. "Отровно трио" остава под чертата.

 

Методът "симулационно гласуване" отразява само нагласите на твърдо решените да гласуват и убедени в предпочитанията си гласоподаватели – нагласите на твърдия електорат на политическите сили.
Резултатите от проведената симулация показаха, че ГЕРБ все по-категорично мобилизира своя електорат и печели гласовете на 33% от участниците. БСП остава на второ място, но изостава все повече с 20% подкрепа. Продължаващите процеси на разделение и разпад в столетницата водят до отлива на избиратели към тях. Забелязва се и преминаването на знакови фигури, свързани с БСП към избирателните списъци на други формации, което също води до преразпределение на избиратели. ДПС могат да разчитат на безусловната подкрепа на традиционния си електорат – 9,5%.

 

ВМРО – Българско национално движение отбелязват значителна мобилизация, като привличат и консолидират гласовете в патриотичния сектор и разширяват кръга на симпатизантите си – пенсионери, млади и образовани, военни. С обявената си гражданска квота и преминаването на лица от други политически сили към техните листи, те успяват да привлекат и избиратели на други политически формации, които доскоро са били извън традиционната им подкрепа. ВМРО има реалния шанс да получи 10%.

 

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" събира 8,6% процента от подадените в симулацията гласове. Може да се отбележи, че има значителна разлика в гласовете, които формацията събира в столицата и в останалите населени места – с отчетлив превес на подкрепа извън София. Точно обратна е ситуацията с "Демократична България", които отбелязват значителна подкрепа в столицата и почти символична извън нея.
 

6 сигурни партии в новото НС
6 сигурни партии в новото НС


Характеристики
Период на провеждане на изследването: 6-7 март 2021 г.  
Методология: Количествено проучване
Представителност: населението на България с избирателни права
Обем на извадката: 1050  души на възраст над 18 г.
Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол
Метод: симулационно гласуване с макет на интегрална бюлетина
Финансиране: Собствено
Демографски профил на анкетираните      
 
Възраст
18-40 г.  -  31,7%
41-60 г.  -  33,4%
над 60 г. -  34,9%

 

Пол
мъж   -  49,1%
жена  -  50,9%
 
09.03.2021 г.

Още от "Политика"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени