"Агнешките глави" в действие - ДеБъ внесе законопроекти за закриване на спецсъда и КПКОНПИ

Фактите показват, че КПКОНПИ работи изключително добре и ефективно през последните две години и може би това е основната причина задкулисните ментори на ДеБъ от кръга "Агнешки глави" да настояват първо за ликвидацията на този особено притеснителен за тях орган

Христо Иванов
Христо Иванов Източник: БГНЕС

Да се закрият специализираните прокуратури и съдилища, магистратите и прокурорите да се преназначат в други прокуратури и съдилища, а висящите дела да продължат пред съответните съдебни инстанции, които са компетентни да ги разглеждат. Това предлагат в законопроект за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс депутатите от ДеБъ. Друг внесен от тях законопроект е за промени в закона, по който функционира антикорупционната комисия (КПКОНПИ), оглавявана от Сотир Цацаров, която според предложението ще бъде закрита в сегашния й вид и ще се раздели на две различни комисии - едната ще се занимава с конфликт на интереси и антикорупция, а другата - с производства по конфискация.

 

КПКОНПИ е създадена през 2017 година по идея на тогавашния вицепремиер Меглена Кунева. Към момента КПКОНПИ се оглавява от бившия главен прокурор Сотир Цацаров. Със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество се цели да се закрие КПКОНПИ и да бъде разделена на две различни комисии – Комисия за противодействие на корупцията и санкциониране на конфликт на интереси и Комисия за установяване и отнемане на незаконно придобито имущество. Фактите показват, че Комисията работи изключително добре и ефективно през последните две години и може би това е основната причина задкулисните ментори на ДеБъ от кръга "Агнешки глави" да настояват първо за ликвидацията на този особено притеснителен за тях орган. 

 

Друг законопроект предложен от ДеБъ (Законопроект за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс), предлага да се закрият специализираните прокуратури и съдилища. Също така, магистратите и прокурорите да се преназначат в други прокуратури и съдилища, а висящите дела да продължат пред съответните съдебни инстанции, които са компетентни да ги разглеждат по възможност при същия съдебен състав.Формалните мотиви посочени в края на внесения законопроект изтъкват, че специализираното правосъдие създавало допълнителни рискове за независимостта на съдебната система и така ерозирало върховенството на правото. Истинската причина за тази активност на ДеБъ е на повърхността - тази коалиция беше създадена и инсталирана в НС с една-единствена цел - пеликаните от костовата приватизация да останат недосегаеми за извършеното. Толкова е елементарно!

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев и директорът на пожарната са в постоянна комуникация за ситуацията в страната

През изминалото денонощие звената за пожарна безопасност и защита на населението са реагирали на 250 сигнала за произшествия, ликвидирани са общо 204 пожара

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени