Алфа Рисърч: ГЕРБ отново първи, водят пред ИТН с над 2 %

Проучването  показва, че към момента 53,2% от анкетираните заявяват твърдата си убеденост, че ще гласуват на предсрочните избори

Електорални нагласи за вота на 11 юли
Електорални нагласи за вота на 11 юли Източник: Алфа Рисърч

Дните преди официалния старт на кампанията за предсрочните парламентарни избори на 11 юли се характеризират с каскада от знакови събития, които оказват силно, но и разнопосочно влияние върху обществената атмосфера и нагласите на избирателите. В тази връзка Алфа Рисърч проведе проучване на обществено-политическите нагласи месец преди изборите.

 

Резултатите показват подкрепа от 20.3% от за коалицията ГЕРБ-СДС, следвани от ИТН - 18.2%. Твърдите симпатизанти на ГЕРБ-СДС симпатизанти са силно мобилизирани, но по-широката периферия може и да не отиде до урните. Отсъствието на ИТН от медиите и публичните дебати, особено в период, в който имаше засилен интерес към открити дискусии, не му позволява да разшири значително позициите спрямо тези от 4-ти април (ръстът е с около 1%). Сближаването с ГЕРБ се дължи основно на отлив от него, отколкото на пробив на ИТН. Неяснотата относно електоралната подкрепа сe увеличава от противоречивите сигнали за бъдещето на силната фигура в ИТН - Слави Трифонов. Екзит половете показаха, че около 20% от избирателите на ИТН са взели решение да гласуват за тази партия в последните дни преди вота.

 

На старта на кампанията БСП е трета с подкрепа от 14.4%. За момента, дори и в новия си формат, тя не успява да увеличи резултата си от изборите на 4-ти април, поради два възпиращи фактора: от една страна, демотивиране на част от избирателите от вътрешно-партийните отношения, от друга - радикализирането на лявото и нарастващата нагласа да се гласува за крайно леви партии.

 

"Демократична България" затвърждава позициите си - 11.9% от решилите да гласува ще предпочетат ДБ.

 

В началото на кампанията ДПС остава пета политическа сила с 9.9% подкрепа. Обичайно Движението засилва позициите си в края на кампанията и особено - при вота от чужбина, каквито заявки бяха дадени и сега. Предвид цялостното разместване на икономико-политическите пластове, не е ясно дали ДПС ще успее да ги реализира, или, както и на 4-ти април, ще събере относително по-малко гласове от чужбина.

 

"Изправи се! Мутри вън!" събира 5.3% подкрепа. До голяма степен неговите избирателите са със сходен профил с тези на Слави Трифонов - радикално-емоционални и силно мобилни, поради което е възможно преливане между тях самите, или към други антисистемни партии.

 

Националистическите, както и радикалните антисистемни партии, остават към момента под 4%-та бариера. Обединението на ВМРО, НФСБ и Воля събира 3.4%. Възраждане - 2.8%, Левия съюз на Жан Виденов - 1.8%, Българско лято на В.Божков - 1.1%.

Между 13 и 15 на сто от желаещите да гласуват, все още не са взели окончателно решение за кого. Това важи с особена сила за две групи избиратели - тези, които следят с внимание развитието на ситуацията след санкциите на САЩ по закона "Магнитски" и част от избирателите на ИТН.

 

Избирателна активност
Избирателна активност

На старта на кампанията за 46-то Народно събрание отново се очертава фрагментиран, 6 до 7 партиен парламент. Към момента изолацията и атаките срещу ГЕРБ водят до спад, но не и до срив в подкрепата му. С висока степен на вероятност партиите на протеста ще бъдат в по-добри позиции в следващия парламент. При определени обстоятелства е възможно и по-силно сближаване на позициите между тях.

 

Проучването  показва, че към момента 53,2% от анкетираните заявяват твърдата си убеденост, че ще гласуват на предсрочните избори. Това представлява ръст от около процент и половина спрямо проучването преди старта на кампанията за редовните избори на 4-ти април.

 

Оценка за дейността на служебното правителство
Оценка за дейността на служебното правителство

Очакванията на мнозинството от българите са следващия парламент да излъчи правителство. Макар и положителните оценки за служебното правителство да доминират над отрицателните (33.1% : 23.0%), мнозинството имат противоречиво мнение (43.9%) за него. Което също мотивира нагласите да се излъчи редовно правителство с действащ парламент.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени