Алфа Рисърч: Слави Трифонов и Мая Манолова изгубиха половината си привърженици

ГЕРБ в най-голяма степен запазва привържениците си

Агенция Алфа Рисърч
Агенция Алфа Рисърч Източник: Алфа Рисърч

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" и коалицията "Изправи се.БГ! Ние идваме!", начело на която е Мая Манолова губят почти половината от привържениците си. Според данни на Алфа Рисърч, представени в предаването "Референдум" по БНТ, 57% от анкетираните посочват, че не биха повторили вота си за ИТН. Подобен е процентът и при ИБГНИ - 56 на сто.

 

При "Демократична България" също има намаление на електоралната подкрепа, но процентът е значително по-висок - само 21,5% не биха дали гласа си отново за тях. ГЕРБ, ДПС и БСП обаче запазват привържениците си. При партията на Борисов този процент е най-голям - 87,1%. За ДПС и БСП отново биха гласували съответно  86,1% и 82,5%. 

 

Според данните у хората има тревожност за ситуацията в предстоящите месеци. В най-голяма степен са притесненията за икономическата ситуация и доходите. Всеки трети изразява безпокойство и от невъзможността да се излъчи редовно правителство. Състоянието на здравната система в настоящата вълна от КОВИД-19 тревожи една четвърт от хората.

 

Социолозите наблюдават и висока критичност към работата на партиите в 46-тото НС. От трите разглеждани от 46-ия парламент законопроекти актуализацията на бюджета получава най-висока обществена подкрепа. Преместването на Бюрото за защита на свидетели към Министерство на правосъдието и закриването за специализираните съдилища също срещат обществено одобрение.

 

Цялостните очаквания към следващия парламент обаче са сериозно разколебани, сочи анализът на "Алфа Рисърч". 29 на сто смятат, че следващият парламент би работил по-добре, ако в него влезе проект около служебните министри Кирил Петков и Асен Василев, 20% считат, че така ще се увеличат разногласията между партиите на протеста, а всеки втори се затруднява да прецени.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени