Алфа Рисърч: Слави Трифонов и Мая Манолова изгубиха половината си привърженици

ГЕРБ в най-голяма степен запазва привържениците си

Агенция Алфа Рисърч
Агенция Алфа Рисърч Източник: Алфа Рисърч

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" и коалицията "Изправи се.БГ! Ние идваме!", начело на която е Мая Манолова губят почти половината от привържениците си. Според данни на Алфа Рисърч, представени в предаването "Референдум" по БНТ, 57% от анкетираните посочват, че не биха повторили вота си за ИТН. Подобен е процентът и при ИБГНИ - 56 на сто.

 

При "Демократична България" също има намаление на електоралната подкрепа, но процентът е значително по-висок - само 21,5% не биха дали гласа си отново за тях. ГЕРБ, ДПС и БСП обаче запазват привържениците си. При партията на Борисов този процент е най-голям - 87,1%. За ДПС и БСП отново биха гласували съответно  86,1% и 82,5%. 

 

Според данните у хората има тревожност за ситуацията в предстоящите месеци. В най-голяма степен са притесненията за икономическата ситуация и доходите. Всеки трети изразява безпокойство и от невъзможността да се излъчи редовно правителство. Състоянието на здравната система в настоящата вълна от КОВИД-19 тревожи една четвърт от хората.

 

Социолозите наблюдават и висока критичност към работата на партиите в 46-тото НС. От трите разглеждани от 46-ия парламент законопроекти актуализацията на бюджета получава най-висока обществена подкрепа. Преместването на Бюрото за защита на свидетели към Министерство на правосъдието и закриването за специализираните съдилища също срещат обществено одобрение.

 

Цялостните очаквания към следващия парламент обаче са сериозно разколебани, сочи анализът на "Алфа Рисърч". 29 на сто смятат, че следващият парламент би работил по-добре, ако в него влезе проект около служебните министри Кирил Петков и Асен Василев, 20% считат, че така ще се увеличат разногласията между партиите на протеста, а всеки втори се затруднява да прецени.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени