Американска делегация пристига в България заради кризата в Украйна

Делегацията ще се оглавява от съветника на Държавния департамент Дерек Шолет

Дерек Шолет
Дерек Шолет Източник: Flickr

Делегация на Държавния департамент на САЩ ще посети София, Букурещ и Брюксел от днес до 11 февруари. Делегацията ще се оглавява от съветника на Държавния департамент Дерек Шолет. Сред темите, които ще бъдат обсъдени, е "руската агресия към Украйна".

 

Пътуването на съветника Шолет е продължение на мащабната дипломация, предприета с нашите европейски съюзници и партньори в подкрепа на единен подход към непредизвиканото струпване на руски военни части по границите на Украйна и нашите съвместни усилия да насърчим Русия да избере пътя на дипломацията и деескалацията, заявиха от Държавния департамент на САЩ.

 

Дерек Шолет ще се срещне с министри от новото българско правителство, за да "продължи преговорите за стратегически диалог, започнати през януари 2020 г., относно сигурността, енергетиката и върховенството на закона".

 

В Букурещ съветникът "ще потвърди важността на Стратегическото партньорство между САЩ и Румъния за справяне с общи заплахи и предизвикателства, особено по отношение на разполагането на американски военни части за подпомагане на защитата на европейските съюзници на фона на струпването на военни сили на Русия по границите на Украйна", съобщиха още от Държавния департамент на САЩ.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени