Американска делегация пристига в София и Букурещ заради Украйна

Американски емисари ще бъдат в България, Румъния и Белгия от 7 до 11 февруари

Държавен департамент на САЩ
Държавен департамент на САЩ Източник: Shutterstock

Следващата седмица американската администрация изпраща междуведомствена делегация в Брюксел, София и Букурещ, за да обсъдят ситуацията около Украйна. Това съобщиха в петък от пресслужбата на Държавния департамент.

 

Делегацията ще се оглавява от съветника на Държавния департамент Дерек Шолет. Позицията му е равносилна на поста заместник-ръководител на американското външно министерство.

 

Американски емисари ще бъдат в България, Румъния и Белгия от 7 до 11 февруари. Посещението ще бъде "продължение на мащабни дипломатически усилия" на Вашингтон, заедно с неговите "европейски съюзници в подкрепа на единен подход" към Русия в настоящата ситуация около Украйна, заяви Държавният департамент. Според ведомството тези съвместни усилия целят да насърчат Русия "да избере дипломация и деескалация".

 

В България Шоле и обкръжението му ще проведат нов кръг от двустранния стратегически диалог. В Румъния ще обсъдят, наред с другото, разполагането на допълнителни американски военни части. В Белгия ще се срещнат с представители на НАТО и ЕС, за да продължат дискусиите по ситуацията около Украйна, да проучат напредъка на диалога с Москва за сигурността, както и развитието на потенциални нови строги икономически санкции срещу Русия.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени