Американските дипломати се връщат в Украйна, САЩ изпращат нова военна помощ на стойност стотици милиони

Помощта ще бъде разпределена между Украйна и 15 други страни в Централна и Източна Европа

Антъни Блинкен
Антъни Блинкен Източник: U.S. Department of State

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин посетиха Киев вчера, което беше първото посещение на американски лидери в Украйна след началото на руското нашествие, предаде Франс прес, като цитира американски представители.

 

По време на посещението си двамата обявиха, че американското дипломатическо присъствие ще се завърне постепенно в Киев, както и пряка и непряка военна помощ на стойност над 713 милиона долара. Тя ще бъде разпределена между Украйна и 15 други страни в Централна и Източна Европа, уточнява Ройтерс.

 

От тези средства около 322 милиона долара са предназначени за Киев, отбелязва Асошиейтед прес. Останалите ще бъдат разделени между страни от НАТО и други държави, предоставили помощ на Украйна от началото на войната. Новото финансиране е различно от предишните помощи на САЩ за Украйна - то не включва оръжия от складовете на американската армия, а пари, които страните могат да използват за закупуване на оръжия, от които се нуждаят.

 

Освен това Вашингтон е одобрил продажба на боеприпаси на стойност 165 милиона долара. Те не са произведени в САЩ и са съвместими с оръжията от съветската епоха, използвани в Украйна, отбелязва АП.

 

С това общата сума на американската военна помощ за Украйна от началото на нашествието достигна 3,7 милиарда долара. Очаква се Байдън да номинира Бриджит Бринк за посланик на САЩ в Украйна. Възможно е американските дипломати да се върнат в Украйна до края на седмицата. Посещението на двамата министри беше потвърдено, след като те се завърнаха на полска територия, отбелязва АФП.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени