Анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 г. ще представи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов

България е една от 18-те държави членки на НАТО, които тази година ще отделят два процента от брутния си вътрешен продукт (БВП) за разходи за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов Източник: Zonanews

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще представи днес анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 г., съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната (МО). С представянето на анализа започва годишната конференция на началника на отбраната, която ще се проведе в периода 20 - 22 февруари 2024 г. 

 

На представянето на анализа ще присъстват президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Тодор Тагарев, председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание Христо Гаджев, висшият команден състав на Българската армия, национални представители в командните структури на НАТО и Европейския съюз, ръководители на структури в държавни институции, директори на дирекции в Щаба на отбраната и Министерството на отбраната, началници и командири на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната, посочват от МО.

 

Във втория и третия ден на конференцията ще бъдат представени доклади от Щаба на отбраната, командири на видове въоръжени сили, национални представители в командните структури на НАТО и Европейския съюз, както и от представители на ресорни институции в областта на отбраната и националната сигурност.

 

Актуалната тема на форума тази година е: "Предизвикателства пред националното планиране, провеждане и осигуряване на операциите в контекста на съюзните планове за отбрана." Гост на събитието ще бъде началникът на щаба на Съюзното командване по операциите на НАТО адмирал Йоахим Рюле, а по видеотелеконферентна връзка ще се включат заместник-началникът на щаба по поддръжката в Съвместното командване на силите на НАТО-Неапол генерал-майор Вилхелм Грюн и командващият на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Гърция генерал-лейтенант Атанасиос Гаринис.  

В анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2022 г. беше посочено, че над 370 български военни военнослужещи са участвали в 10 операции и мисии извън територията на страната под егидата на НАТО, Европейския съюз и ООН. 

 

Впечатление прави ясното осъзнаване колко е важна ролята на България на югоизточния фланг на НАТО – в Черно море, каза преди дни премиерът Николай Денков, след като се върна от от Мюнхенската конференция по сигурността. 

 

България е една от 18-те държави членки на НАТО, които тази година ще отделят два процента от брутния си вътрешен продукт (БВП) за разходи за отбрана. По думите на министъра на отбраната Тодор Тагарев това ще продължи във всяка от следващите години до 2032 г. За 2026 г. имаме сериозни плащания по сключени вече договори, тогава бюджетът е по-висок, около 2,4 на сто от брутния вътрешен продукт.

 

Трябва да тръгне процесът на превъоръжаване по-мащабно, трябва да наваксаме изоставане от десетилетия, посочи министърът. Значителна част от този бюджет, около 1/3, е за инвестиране в нови способности и това се посреща доста добре от нашите съюзници, добави Тагарев.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени