Андрей Бабиш губи изборите в Чехия

Дни преди изборите и в Чехия гръмна скандалът "Пандора пейпърс", а Андрей Бабиш е едно от имена, изплували след разкритията

Бабиш и съпругата му Моника
Бабиш и съпругата му Моника Източник: AroundPrague/David Sedlecký

Чешкият дясноцентристки съюз "Заедно" печели парламентарните избори в страната с минимална преднина, показват почти финалните резултати. Това е изключително драматичен обрат, тъй като преди час и половина предварителните резултати изведоха партията на премиера Андрей Бабиш начело на вота.

 

Бабиш заяви, че е готов да води преговори за сформирането на ново правителство, ако президентът Милош Земан му възложи тази задача. При преброени над 99,9% от гласовете, "Заедно" печели 27,78 на сто, докато популисткото движение ANO на премиера Андрей Бабиш получава 27,14%.

 

Според анализатори и социолози, обратът в последната минута се дължи на преброените гласове от големите градове, които идват последни. Самият Андрей Бабиш призна загубата на изборите. Опозиционните сили, коалицията "Заедно" и съюзът на Партията на пиратите и на партията "Кметове и независими", печелят общо 108 места в долната камара на чешкия парламент, която е с двеста места, коментира Ройтерс.

 

"Трябва да призная нашето поражение, поздравления за победата на лидера на движение "Заедно", г-н Петър Фиала. Загубихме преди всичко в Прага. Независимо от това спечелихме много голям процент, въпреки различни спекулации и обвинения срещу мен. Имаше 5 партии и движения срещу нас, чиято единствена цел беше да "ударим Бабиш", каза премиерът.

 

Дни преди изборите и в Чехия гръмна скандалът "Пандора пейпърс". Премиерът Андрей Бабиш е едно от имената, изплували след разкритията. Той е обвинен, че е инвестирал над 20 милиона долара в офшорни компании, за да купи 16 имота във Франция. В интервю за чешка телевизия Бабиш призна, но заяви, че това се е случило преди да влезе в политиката.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени