Андрей Ковачев: Според мен ще има отлагане на приемането ни в Шенген

"Според много от министрите на вътрешните работи на страни-членки, засиленият мигрантски натиск е риск, а в някои страни и общественото мнение е против разширение" - обясни той

Андрей Ковачев
Андрей Ковачев

В "Тази сутрин" по bTV направиха включване на живо от Страсбург по темата Шенген. Вчера стана ясно че председателите на парламентите на Румъния, България и Хърватия канят председателите на парламентите на Австрия, Нидерландия и Швеция, за да изложат тезите си.


ЕК заявява официално, че възнамерява да сложи край на отделното наблюдение на България и Румъния. Докладите за България паднаха преди 3 години, но механизмът си оставаше. Вчера за първи път ЕК каза че вървим към края на този механизъм.


Пред bTV говориха евродепутатите ни Андрей Ковачев ЕНП, Петър Витанов - Погресивен алианц на социалисти и демократи, и Илхан Кичук - Обнови Европа.


Андрей Ковачев: "Всички се питаме какво ще се случи. Много пъти сме давали някакви оценки и не са се сбъдвали, много е трудно да се даде ясна прогноза. Според мен ще има отлагане, защото голяма част от министрите на вътрешните работи на страни-членки има засилен миграционен натиск, а това е риск.

 

Общественото мнение в някои страни също е срещу такова разширяване. Чешкото председателство подготвя двете решения за България и за Хърватска за внасяне на съвета, който на 8 и 9 декември ще бъде в Брюксел. Какво ще се случи не се наемам да правя предсказания".


"Моята пероснална прогноза е, че разшипрението няма да влезе в дневния ред. Ще отпадне, защото ще има държави, които ще изразят резерви, поне така смятам. Това не е най-лошият сценарий. Най-лошият беше да пуснат другите две държави и да оставят България. Надявам се всички ние да успеем да осуетим този възможно най-лош сценарий. Трябва да положим всички усилия да разубедим тези държави, които имат резерви, за да преосмислят поведението си" - каза Петър витанов.


Илхан Кичук: "Най-добрият сценарий е България да бъде част от шенгенското пространство, защото заслужава. Най-накрая ЕК показа категорично, че няма никаква връзка между механизма за сътрудничество и проверка, и това България да бъде част от Шенген  - ние сме си изпълнили ангажиментите. Трябва много по-активна парламентарна дейност. Румънците вече го направиха.

 

Трябват дипломатически действия. Ние сме го правили – среща с управляващи, с опозиция, с народни представители. Има три проблематични държави - Нидерландия, Швеция и Австрия. Те изявяват различна позиция – с тях трябва да бъде проведена среща, да бъдат убедени техните общества със силно медийно присъстиве. Трябва проактивност дипломатическа политическа и да има решение което да е в интерес на България". 


Андрей Ковачев: "Сигналите от България трябва да бъдат такива, че да не дават аргументи на страните членки срещу нас. България е готова технически, това е многократно казвано и от ЕП. Мнозинството тук е много голямо, ЕК е давала тази оценка, повтаря се. Говорим за 11 години. 11 години България и Румъния чакат това решение". 


Петър Витанов: "От нашата група всички 150 човека са гласували в подкрепа, включително и колегите от швеция. Нашите предшественици са създали добри условия да няма проблеми. Нито имаме проблеми в ЕК, нито в ЕП. Казвам какво правим ние като социалисти - възникна проблем с колегите - социалдемократи от Швеция и вчера имахме среща с Йохансон, която прие като ангажимент да убеди колегите от социалдемократическата партия да променат позицията си.

 

Всички политически партии могат да направят повече. Наши колеги близки с Тимерманс разговаряха с него, той освен зам предс на ЕК е и нидерландец -  достатъчно авторитетен нидерландски политик, за да може да повлияе да промени мнението на нидерландските политици. Българското правителство има много лостове, с които може да въздейства. Разговори с партньорски държави – Германия, Гърция, които да гарантират, че такова разделение е невъзможно. Включително и силово може да се работи – чрез обявяване на проучвателни резерви по всички законодателства, които изискват единодушия в съвета. Трябва България да даде много ясен сигнал, че не може да бде обект на унижение".


"Със солидни аргументи, които да бъдат сложени на масата и обявени какво европа губи и колко важно е България да бъде част от това пространство. Интеграцията върви в две посоки – важно е да продължи и в рамките на самия ЕС. Нямам други аргументи освен политически и дипломатически. Швеция е държава която иска да бъде член на НАТО, България е част от НАТОо и ще има своята много силна позиция на масата на преговорите и ще има свотие аргументи когато се дискутира тази тема. Ние имаме политически възможности" - заяви Илхан Кючук. Според него основен фактор би било есдно солидно правителство в София.

.

Още от "Политика"

Комунистическият следовател Бойко Рашков нападна още един журналист, млати оператора и него с чадър (ВИДЕО)

Преди това Рашков счупи телефона на колегата Николай Караколев преди комисията, на която депутатите трябваше да го изслушат за връзките му с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени