Андрей Новаков: Не е нормално един камион да чака 3 дни на границата - шофьорът да е без храна, вода и тоалетна, а фирмата да губи 200 евро

С пакта се слага край на политиката на отворени врати на Европа, добави евродепутатът

Андрей Новаков
Андрей Новаков Източник: ПП ГЕРБ

Намирам за ненормално един камион да чака 3 дни на границата - шофьорът да е без храна, вода и тоалетна, а фирмата да губи 200 евро. Ако това се промени, милиарди ще останат в икономиката. Това каза евродепутатът от ГЕРБ-СДС Андрей Новаков по bTV.

 

Според него сега на границата има много институции, чието място не е там. Европарламентът одобри идеята един камион да бъде обработван средно за 60 секунди на вътрешните граници на ЕС, каза Новаков.

 

"Нашата резолюция вече е приета, тя вече влезе в сила. В нея пише черно на бяло незабавно ЕК да предприеме правнообвързващи действия за въвеждане на 60 секунди средно за обработка на камион", поясни евродепутатът.

 

Той коментира и новите правила за мигрантите в ЕС, според които процедурата за проверка ще е на самата граница. Те предвиждат хората, които нямат право да остават в ЕС, да бъдат по-бързо връщани в страните, от които идват. Освен това се въвежда и задължителна солидарност между държавите в разпределянето на бежанците. С пакта се слага край на политиката на отворени врати на Европа, категоричен бе Новаков.

 

"До момента процедурата по разглеждане статута на мигрантите трае 9-10 месеца, през което време той получава социални надбавки, настаняване, издръжка, джобни, а недобросъвестните прави и бели. Сега в рамките на пет дни на границата ще се прави проверка и ако не докаже кой е, откъде е и защо идва в Европа, се връща обратно", обясни евродепутатът.

 

Пактът дава повече солидарност в ЕС при разпределяне на хората с права да останат. "Нелегални мигранти не може да влязат в ЕС, ако не докажат, че бягат от война - връщат се обратно", обясни евродепутатът.

 

Новаков обясни и че по европейското законодателство, ако у нас влязат 27 души, които имат право на статут, но ги разпределят в Полша, а тя откаже, ще трябва да заплати 20 000 евро.

 

"Това ще се прави, за да му намери подслон, за да му осигури помощ или годишна издръжка. Това е за разходите, защото така или иначе този човек няма право да остава повече от година, така че това е една първоначална вноска която, държавата трябва да направи към България за да компенсира. Но и България трябва да плаща, ако откажем да приемем мигранти", заяви той.

Още от "Политика"

Бойко Борисов: България и САЩ са стратегически партньори и нашите две страни ще продължат да работят съвместно по всички

Запознах колегите с всички решения на българския парламент в сферата на отбраната и енергетиката, които бяха приети през последните 9 месеца, пише още лидерът на ГЕРБ

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени