Андрей Новаков: Няма причина с Румъния да сме извън Шенген

"политическата нестабилност у нас неизбежно влияе на имиджа ни в Европа", заяви той

Андрей Новаков
Андрей Новаков Източник: Zonanews

Няма причина с Румъния да сме извън Шенген. Надявам се, че до края на годината ще бъдем приети. Така ще можем да пътуваме към Румъния и Гърция без опашки, с улеснения за туристите. Ще се пътува както между София и Пловдив. Това каза за NOVA NEWS евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков.

 

По думите му само Нидерландия блокира приемането ни в Шенген. "Една от причините е, че тогавашното им правителство не приемаше нашето присъединяване заради опасения от засилен мигрантски натиск, който обаче не идва от нашата страна, а от държави, които отдавна са в зоната. Имаме признаци, че ще преразгледат позицията си. Подел съм инициатива за събиране на 100 000 подписа за премахване на опашките по границите", каза той.

 

Според него Шенген слага край на ограниченията при пътуване. "На 9 декември ще има инспекция на ЕК в България за готовността ни да се присъединим към Шенгенското пространство. Това е удобен момент да усили натиска за по-бързото ни приемане, изпълнили сме изискванията преди 11 години", посочи Новаков. И допълни, че политическата нестабилност у нас неизбежно влияе на имиджа ни в Европа.

 

"Политиците трябва да превъзмогнат егото си и да си говорят, защото поведението им прави отвратително впечатление в ЕП. На хората им е писнало от избори, слогани и предизборни дебати. Искат политиците заедно да решат техните проблеми. ГЕРБ не е свалил правителството на Петков, то се свали само", смята Новаков.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени