Ангел Джамбазки: Ако на КСНС има отстъпление за Северна Македония, ще искаме референдум

Той се съмнява, че за 6 месеца може да се получи напредък в отношенията между двете държави

Ангел Джамбазки
Ангел Джамбазки Източник: NOVA

Евродепутатът Ангел Джамбазки призова за мирно събиране по време на КСНС при президента, посветен на Северна Македония. "Разгневи ни проектът за дневен ред, в който се предлага в една от точките предложение за решение, с което външният министър да бъде упълномощен да преговаря за нещо си. Това крие риск да отмени предишното решение на НС, което беше единодушно какво трябва да се случи, за да даде България РСМ да започне преговори за членство в ЕС", обясни той.

 

Премиерът определи срок от шест месеца, в който да има напредък по казуса със Северна Македония. Дали това е възможно, Джамбазки отговори: "Ако за шест месеца могат да променят учебниците си по история, спрат езика на омразата и овезмездят наследниците на избитите българи в Македония - няма проблем. Но аз се съмнявам, че това ще се случи", смята евродепутатът.

 

"Ако в понеделник на КСНС има, каквото и да е било отстъпление, то ние сериозно ще започнем организацията на национален референдум. Въпросът трябва да бъде в посока "съгласни ли сте Република Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС, само ако изпълни следните изчерпателни условия", каза Джамбазки.

 

Коментар от него дойде и за публикацията на Слави Трифонов, свързана с РСМ. "Не може хора, които от 30 години са в медиите и са запознати с реакциите на обществото, да не знаят това, че когато напишат, че искат да паднат визите и да се влезе в Шенген, няма да се чете нищо останало. За мен това е търсен ефект, неграмотно и неуместно предложение за сделка", каза той. 

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени