Анна Александрова, ГЕРБ-СДС: По казуса с Кирил Петков цялата отговорност е на Румен Радев

Напълно възможно ет ГЕРБ-СДС да поискат импийчмънт на президента заради казуса с Кирил Петков

Анна Александрова
Анна Александрова
Смятам, че ще отидем на консултациите при президента. Доказали сме го миналата седмица, че сме изключително отговорна партия и смятам, че ръководството ще се отзове". Това заяви в студиото на "Денят започва" по БНТ Анна Александрова, депутат от ГЕРБ-СДС. 
 
Александрова коментира решението на ГЕРБ-СДС да сезира Конституционния съд по казуса с двойното гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков. 
 
"Той трябва да взема важни решения за българските граждани и ако той е с двойно гражданство въпросът е чия позиция ще защитава - на България или на другата държава. Чувам, че е личен казусът, не е лично отношение, принципен е казусът и трябва да се носи отговорността. Нека само да спомена, че цялата отговорност е на президента", каза Александрова. 
 
Конституцията е ясна в подобен случай – нотариално заявено волеизявление не означава, че е освободен от канадското гражданство, добави Александрова. КС има практика в тази насока – трябва да има акт на съответната държава, за да се откажеш от чуждо гражданство. 
 
Тя заяви, че ако КС се произнесе, че назначаването е противоконституционно - изцяло отговорността ще е на Румен Радев. Защото, по думите ѝ, той е следвало да направи проверка на министрите, които назначава и в нарушение на Конституцията, това е изключително тежко нарушение на закона. 
 
Ако това стане, е напълно възможно от ГЕРБ-СДС да поискат импийчмънт на президента. Ще имаме достатъчно основания за това. Ако Конституционният съд се произнесе за противоконституционност, ще имаме такава възможност, каза Александрова.
 
 Тя не пожела да коментира кадрите с полицейско насилие над протестиращи. Заяви обаче, че записите от камерите излизат сега, за да се отклони вниманието от най-важните проблеми.

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени