Арестуваха в Чехия брат на депутата от БСП Георги Стоилов

Стоилов е осъден на 7 г. затвор на първа инстанция в Специализирания наказателен съд като лидер на престъпна група за изнудване и лихварство

Депутатът от БСП Георги Стоилов
Депутатът от БСП Георги Стоилов Източник: БСП

Братът на депутата от БСП Георги Стоилов, Илия, е бил арестуван в Чехия. Припомняме, че Илия Стоилов бе обявен за издирване и имаше издадена европейска заповед за арест, след като Стоилов беше осъден на 7 г. затвор на първа инстанция в Специализирания наказателен съд като лидер на престъпна група за изнудване и лихварство. Брат му Георги Стоилов продължи да бъде депутат от БСП въпреки разразилия се скандал. 
От спецпрокуратурата допълват, че на 2 февруари 2021 г., в изпълнение на издадена от Специализираната прокуратура Европейска заповед за арест, в Република Чехия е задържан българския гражданин И.С. (Илия Стоилов). На 13 март 2020 г. той бе признат за виновен и осъден от Специализирания наказателен съд на 7 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба от 5000 лв. за това, че от март 2015 г. до 14.10.2017 г. в гр. Русе е ръководил организирана престъпна група за изнудване чрез заплахи ифизическо насилие. Наказания "лишаване от свобода" за срок от 3 до 7 години и глоби получиха останалите 8 обвинени за участие в групата.

Заложната къща в Русе на брата на Георги Стоилов
Заложната къща в Русе на брата на Георги Стоилов

В хода на досъдебното производство, след изменение на определената му отсъда мярка за неотклонение "задържане под стража" в по-лека (на 29.08.2018г.), Илия Стоилов напусна страната и се укри. По отношение на него съдебният процесбе воден задочно. Образувано е производство по екстрадирането на осъденото лице в България. Припомняме, че скандалът "Брадър гейт" се завихри в края на 2017 година, когато Илия Стоилов бе арестуван. Брат му Георги бе привикан от Корнелия Нинова на килимчето да дава обяснения за престъпната дейност на брат си, но социалистите не видяха проблем и дори защитиха своя депутат. Така и не отговориха обаче на обвиненията, че Илия Стоилов е бил спонсор на БСП в Русе по време на изборите и дали всъщност тези средства не са от незаконната дейност. 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени