Армин Лашет: Ляво правителство в Германия би било "екстремна заплаха" за ЕС

То би имало опустошителни последици за ЕС, добави той

Армин Лашет
Армин Лашет Източник: Wikimedia Commons

Армин Лашет, кандидатът за германски канцлер от консервативния блок на Християндемократически и Християнсоциалния съюзи (ХДС/ХСС), предупреди в четвъртък, че правителството, включващо крайната левица ще бъде "екстремна заплаха" за Европа, пише европейското издание на Politico, цитирано от Агенция "Фокус".

 

Малко повече от седмица преди изборния ден, Лашет нападна своя съперник за канцлерския пост, социалдемократа Олаф Шолц, за това, че отказва да изключи коалиция с левицата. Той прогнозира, че Шолц, чиято партия е водеща в допитванията, ще се опита да сформира правителство със зелените и левицата, ако е математически възможно.

 

Забележките на Лашет в Хамбург бяха опит да се използва основната линия на атака на ХДС/ХСС срещу Шолц от последните дни и да се приложи към европейския контекст. ХДС/ХСС е на второ място в предизборната надпревара с 21 процента, на 4% зад социалдемократите, според социологическите проучвания.

 

"Ако крайната левица участва в германско правителство, това би било екстремна опасност за европейския проект", каза Лашет в реч за Европа, организирана от местна бизнес асоциация. Той добави, че левицата е "отхвърлила всяка стъпка за по-тясна европейска интеграция" като договорите от Маастрихт, Ница и Лисабон, а също така се противопоставя на споразуменията за свободна търговия. Лашет също критикува партията за отказа да даде съгласието си в парламента за неотдавнашната германска военна мисия за спасяване и евакуация в Афганистан.

 

Правителството, включващо левицата, "би имало опустошителни последици за ЕС, както по отношение на политиката за сигурност, така и по отношение на търговската политика", прогнозира той.

 

Лашет и други политици от дясноцентристкия алианс на ХДС/ХСС-включително канцлерът Ангела Меркел, която ще се оттегли след изборите след 16 години на власт - засилиха предупрежденията през последните седмици, че Шолц може да се опита да формира правителствено мнозинство, като включи крайно лявата партия.

 

Противниците им отхвърлят тези обвинения и "сплашвания" и заявиха, че те са резултат от трудната ситуация, в която се намира ХДС/ХСС, след като изостава от ГСДП в допитванията.

 

Левицата отвърна на обвиненията на Лашет. "Твърдението, че левицата е против Европа и против търговските споразумения, няма да се окаже вярно само защото ХДС/ХСС постоянно го повтаря", заяви съпредседателят на партията Сузане Хениг-Велсов в изявление пред Politico.

 

"Истината е, че ние се застъпваме за европейското обединение и търговски отношения, които биха подобрили социалното и икономическото благосъстояние на всички участници. Точно това до момента не са постигнали нито европейската интеграция, нито международните търговски споразумения".

 

Шолц отказа да изключи коалицията с левицата, но заяви, че всеки правителствен партньор трябва да подкрепи силен ЕС, както и да подкрепи трансатлантическото партньорство и членството в НАТО - което левицата в момента не прави. Лидерът на парламентарната група на левицата Дитмар Барч заяви тази седмица, че напускането на НАТО - цел, която отдавна се налага от твърдата база на партията - няма да бъде червена линия при евентуални коалиционни преговори.

 

В две речи в Хамбург в четвъртък Лашет също каза, че ЕС "трябва да направи нов тласък с новата администрация на САЩ", за да поднови трансатлантическите търговски преговори. Той каза още, че Европейската зелена сделка трябва да бъде свързана с конкурентоспособността и пазарно ориентираните решения, които запазват работните места. Европа трябва да се превърне в модел за подражание, който може да покаже на други страни, че е възможен зелен преход, без да се стига до индустриалния упадък, каза Лашет.

 

"Ако се провалим, ако имаме масова безработица, тогава никоя държава в света няма да ни последва", каза той, обвинявайки Зелените в провеждането на политика, която разчита твърде много на налагането на забрани.

 

Говорейки за конфликта в сферата на върховенството на закона на ЕК с Унгария и Полша, Лашет призова за диалог и повече разбиране. "Трябва да настояваме за общо съдебно пространство, също и за независимост на съдиите, но също така трябва да спремт тези лекции за това как другите трябва да живеят", каза той.

 

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени